lördag 13 december 2008

Temperaturstatistik

Hur vädret var förr får vi inte veta, men att det var bättre visste vi ju redan förut. Här en liten notis ur tidningen Östra Finland, nr 32 den 13.12.1875:

Jemförande temperatur tabell: En person har välvilligt tillsändt Ö. F. en jemförande tabell, utvisande temperaturen vid Hangö och Hyvinge från 27 nov. till 11 dec. Då vårt strängt anlitade utrymme hindrar oss att in extenso intaga de öfverraskande resultaten, vilja vi blott nämna, att variationen stundom varit öfver tio (10) grader och att den endast för någon gång utgjort 1 à 2 grader d.v.s. att luften vid Hangö alltid varit betydligt varmare än vid Hyvinge. 4 till 8 graders variation synes vara det normala.

Ännu från fullmäktigemötet

En sista anteckning från stadens fullmäktigemöte i onsdags, som var ett av de intressantaste på länge med demonstration, is- och simhallar, åtgärdsprogram och hela faderullan.

Det lämnades också in tre motioner, som avslutning på budgetförhandlingar och annat trivialt.

Ledamot Anneli Finnberg var på hugget och lämnade in två motioner. Den ena gällde installering av en sötvattensdush på Plagen.
Hon har helt rätt, då hon säger att det borde finnas en sådan i turisstaden Hangö. Denna fråga har diskuteras tidigare på stan, och de flesta, i synnerhet turister, tycker att det är skamligt att det inte går att skölja av sig det skitiga, saltiga algfyllda havsvattnet då man varit och simmat.

Den andra motionen hon lämnade in visar en stark förmåga att tänka långsiktigt; Hon tyckte att staden borde plantera granar på alla de ställen man i dag för dem i juletider. På det sättet, tycker hon, skulle man spara både tid, pengar och levande träd. Ekologiskt tänkande är "in".

Och en tredje motion inlämnades av ledamot Gunnel M. Helander, som tycker att stadens nya fullmäktigeledamöter i framtiden kunde inleda sitt värv med en andaktsstund i kyrkan. Helander anser att när riksdagen inleder sin mandatperiod i Domkyrkan, så kunde vi följa exemplet.

Ja visst ja, budgeten klubbades på ungefär 66 miljoner euro. Och Jorma Nousiainen fick igenomdrivet 10.000 euro mer för kulturen. Bravo!

"Nattuncca"

Ungdomsgården ordnar med "nattuncca" med start i kväll, lördag, kl. 18 fram till i morgon bitti klockan åtta. De ungdomar som vill Lussa hela natten lång bör ha målsmans underskrift på en blankett som kan fås från Hangö ungdomsgård.