torsdag 4 december 2008

Auktioner

Finlands Allmänna Tidningar N:o 281, fredagen den 4 december 1857.

Auktioner
(1425) Medelst offentlig auktion, som härstädes anställes fredagen den 8 nästkommande Januari kl. elfwa f. m. utbjudes till den minstfordrande leveransen af fyrningsmaterialier och öfriga förnödenheter för Pellinge, Porkkala och Hangö fyrbåkars behof under instundande, den 13 Juli 1858 sin början tagande fyrningsår, hwarföre kostnaden förslagswis blifwit beräknad för Pellinge fyrbåk till tvåhundra sjuttioåtta rubel 62 kopek, för Porkkala fyrahundra sjuttiotre rubel 24 kopek och för Hangö fyrbåk till fyrahundra femtioen rubel och 20 kopek silfwer; börande hugade spekulanter, hwilka å Landskontoret äro i tillfälle att taga närmare kännedom i saken, wid auktionen wara försedde med wederhäftig borgen för åtagandets fullgörande, derest afseende å anbuden, hwilkas antaglighet komma att Kejserliga Senatens för Finland pröfning underställas, skall hafwas.

Helsingfors Landskontor, den 1 December 1857

J. M. Nordenstam
Axel von Numers

Nytt taxitillstånd i Hangö

Länsstyrelsen har beviljat ett nytt tillstånd för taxiverksamhet i Hangö. Tillståndet gäller för personbil, och är nummer 19 i ordningen.

Beviljandet av taxitillstånd förutsätter i regel slutförd företagarkurs i taxitrafik och praktisk erfarenhet som taxichaufför. Sökanden ska dessutom uppfylla kraven på gott anseende och solvens.

I och med detta tillstånd fylldes kvoten för maximiantalet taxitillstånd, som fastställdes den 23 augusti 2007 och som uppgår till 19 tillstånd i Hangö.

Kanske man nu kan börja få svar när man ringer efter en bil?

Notiser från Finlands Chicago

De samlade berättelserna från den gångna veckan lämnar följande korta historier:

Två nätter i rad under veckoslutet har byggnader och konstruktioner på Kaféplagen utsatts för skadegörelse, uppger Hangöpolisen.
Bland annat har ett 200 meter långt trästaket sparkats sönder, träsköldar har sparkats loss från vikingaskeppet och fönstret i en förrådsbyggnad har slagits sönder.

Måhända samma vandaler som försökte ta sig in på restaurang Park, dock utan större framgång?

En långtradarchaufför, som i hamnen klivit upp på bilens lastflak för att lossa surrningarna, halkade enligt polisen på regnvåt plåt och föll med huvudet före ner på asfaltplanen.
Den 23-årige chauffören, hemma från Jämsä, fördes med ambulans till Västra Nylands sjukhus för vård.

Däckstöld i Hangö Norra. Både däck och dammkapslar stals från en bil som stod parkerad på gården till ett bilserviceföretag i Hangö Norra. Polisen rubricerar händelsen som stöld och stöldförsök, då de misstänkta tjuvarna även rotat runt i bilens handskfack.

Natten mellan fredag och lördag var det två fönster i idrottshuset, som misshagade någon eller några, och därför måste söndras.

Hangö Teaterträff vill ännu växa


Hangö Teaterträff ställer inkommande sommar till med ett Storspektakel vid Parkdammen. För spektaklet står länskonstnär Matilda Sundström och teaterentusiasten Erik Pöysti tillsammans med föreningar i Hangö.

Sundström och Pöysti tänker också ordna en kurshelhet för skolorna med mångsidig handledning i teaterbranschens delområden. Frukterna av skolkurserna serveras sedan på teaterträffen år 2010.

Orsaken är att Hangö Teaterträff önskar en starkare förankring i Hangö. Samarbete med skolor och föreningar finns nu i planerna. Projekten blir verklighet om ansökta bidrag beviljas.