tisdag 17 februari 2009

Gamla brandtornet

Tidningen Hangö kan den 17.2.1912 på följande sätt berätta om den obevekliga framåtskridningen i vårt samhälle:

Gamla brandtornets saga är all. Rives som bäst.
Det gamla brandtornet på Vårdberget, som blev överflödigt vid vattentornets tillkomst och därför såldes på auktion, håller man nu på att riva. Det grovare virket skall användas till golvvasar i Pension Bellevue.

Tornet, som sålunda gjort upp räkningen med livet, byggdes år 1886 på den plats å Vårdberget där kyrkan nu står, men flyttades 1890, då kyrkan begynte uppföras, till dess nuvarande plats. Flyttningen var synnerligen besvärlig och till råga på olyckan inträffade under densamma, den 28 aug., en våldsam storm, d. s. k. "augististormen 1890" som så när hade vräkt ned tornet från dess rullställningar. Genom att angöra byggnaden i träd och andra fasta föremål förebyggde man dock den hotande katastrofen och flyttningen avlopp utan vidare malörer.

Genom brandtornets nedrivning erhåller vår stad en något förändrad silhuett och dess utseende kommer särskildt från havssidorna att förete en väsentlig olikhet.


BaltCICA-projektet

Intressant information på morgondagens möte i tekniska nämnden:

Hangö som en havsnära stad, fastän detta i förvaltningen just inte har behandlats på något sätt, är ett mycket sårbart område, ifall scenarierna om klimatförändringarna förverkligas i någon form. För Hangö vatten- och avloppsverks verksamhet kan exempelvis en liten bestående förhöjning av havsnivån medföra svårigheter som det kunde vara bra att vara förberedd på. Som exempel kan nämnas Sandöstrands vattentag, som är en av de viktigaste enskilda vattentäkterna och som ligger vid havsstranden endast ett par meter ovanom havets nollnivå. Ifall havsytan stiger X medför det att hushållsvattnets saltnivå ökar och detta kan även medföra hygieniska men. För att inte tala om avloppsnätet, som på strandgatorna till stor del redan nu ligger på minus jämfört med havsnivån. Om nederbörden ökar och havsnivån stiger måste regnvattenavloppet ordnas på ett annat sätt än nu.

I ärendet kunde man naturligtvis framskrida så, att man väntar in förändringarna och reagerar i efterskott sen när problemen ligger för handen. I detta fall kan det största problemet bli att skadorna uppkommit till följd av nonchalans. Vilka skador kan exempelvis förhöjd salthalt i hushållsvattnet förorsaka för konsumenterna innan skadan är reparerad? Vilka är kostnadsverkningarna i form av skadeanspråk, då man inte reagerade på problem som man visste kunde vara på gång?

Föredraganden anser, att det är fiffigare att uppgöra ens en storskalig plan över de åtgärder som bör vidtas då havsnivån stiger och nederbörden ökar. Det här är en sak som vatten- och avloppsverket ska utreda i vilket fall som helst, men nu finns det möjligheter att till stor del få EU-finansiering för detta.

För dessa framtida utmaningar har Hangö vatten- och avloppsverk ansökt om forskningsmedel av Europeiska unionen i huvudsak tillsammans med övriga partners på området vid Östersjön och sålunda att Geologiska forskningscentralen fungerar som projektledare. Projektet börjar på ansökt sätt i början av år 2009 och blir klart till utgången av år 2011. För Hangös del undersöks närmast hur ändringarna i havsnivån och nederbörden inverkar på hur grundvatten bildas och räcker till. Därtill uppgörs en preliminär plan inkluderande kostnader över vid vilken havsvattennivå åtgärder ska vidtas för att vattenförsörjningen kan tryggas. Den totala budgeten för Hangö vatten- och avloppsverk uppgår till 62 800 € för hela projektet och av detta fås 75 % från Europeiska unionen. Nämnas kan därtill, att budgeten för Hangö vatten- och avloppsverk till stor del består av personalens eget arbete.

I anslutning till projektet ordnas under sommaren 2010 ett internationellt seminarium i Hangö och då deltar experter från alla deltagarländerna: Finland, Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Estland, Lettland och Littauen.

Stadsstyrelsen tudelad

Stadsstyrelsen i Hangö kunde i går kväll inte enas om en kandidat för stadsdirektörstjänsten.

Socialdemokraterna och Svenska folkpartiet var inte på samma linje, säger Jouko Kavander från sdp, ordförande för stadsstyrelsen i Hangö.

Enligt Barbro Wikberg från sfp var det överraskande att det inte förekom någon som helst diskussion vid styrelsens möte och att inga namn lades fram.

På måndag har fullmäktigegrupperna möte och diskuterar valet av stadsdirektörskandidat. Stadsdirektören ska väljas av fullmäktige onsdagen den 25.2.

Stadsstyrelsen har intervjuat Christer Brännkärr, Sture Fjäder, Jyrki Hakkarainen, Jukka-Pekka Halme, Jouko Mäkinen och Sten Öhman.

Socialdemokraterna vill se Halme som stadsdirektör, säger Kavander i en intervju för radio Vega, medan sfp vill ha Mäkinen.