tisdag 3 augusti 2010

Myndighetsmeddelande

Meddelanden
2010-08-03
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland


Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland uppmanar medborgarna att förbereda sig inför störningssituationer

Röjningen efter stormen Asta förra veckan fortgår i Savolax. Sydvästra Finland besparades den gången, men stormen skulle ha kunnat förorsaka skador också i Egentliga Finland och i Satakunta. Enligt Meteorologiska institutet kan det förekomma kraftiga åskbyar natten till onsdag.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland uppmanar medborgarna att förbereda sig till långvariga elavbrott och andra störningssituationer genom att ha ”hemförråd” som består av livsmedel, vatten, mediciner, andra artiklar som man behöver dagligen samt radio och batterier. Hemförrådet ska dimensioneras för en veckas behov.

Lantbrukets produktionsanläggningar och särskilt gårdar med mjölkboskap uppmanas att förbereda sig till elavbrott genom effektiva aggregat. Genom reservaggregat tryggas avkylning av mjölk samt tillgång på vatten.

Om störningssituationer fortgår länge och utvecklas ges myndighetsmeddelanden om situationen. Genom att följa med Rundradions kanaler och Yles text-TV sida 866 får man information om störningssituationen. Med tanke på elavbrott ska man ha en batteridriven radio för avlyssning av myndighetsmeddelanden.


Just så.

Hangö vattentorn


Bristande inspiration i kombination med en total stiltje, väderleksmässigt, fick mig att ta mig upp i stadens vattentorn. 65 meter (enligt turistbyrån) ovanför Vårdberget har man en otrolig utsikt över staden.

Tornet stod färdigt 1943 mitt under brinnande krig, och ersatte då det gamla vattentornet i granit från 1910, som var det första vattentornet i Finland. Det gamla torn­et hade ryssarna sprängt 1941, då de tvingades lämna ar­ren­de­området Hangö.

Tornet är ritat av ingenjör Nikander och arkitekt Bertel Liljeqvist. Överst på pelarna skulle ur­sprung­ligen sjö­jung­fru­de­kora­tioner ha placerats, men av kostnadsskäl tronar där nu snäckor, skapade av bildhuggaren Gunnar Finne.

Själva reservoaren rymmer för övrigt 490 kubikmeter vatten.