torsdag 19 mars 2009

Missvisande statistik

Tidningen Hangö kan den 19 mars 1891 berätta om hur vi redan då besökte de lokala krogarna i allt för hög grad, enligt somliga:

- Wärdshus besöken i Hangö. I gårdagens nummer af "Nya Pressen" ingår en notis angående antalet wärdshusbesökare i åtskilliga af landets städer i måndags kl. 7-9 e.m. Materialet till denna statistik är åtminstone i hufwudstaden samladt af nykterhetsföreningarna. Äfwen från Hangö har uppgift inlämnats, och skulle enligt denna ifrågawarande antal därstädes ha uppgått till 101 - ett jämförelsewis högt tal. I sanningens intresse hade meddelaren härifrån bort anmärka, att ett stort antal personer, bl. a. flertalet af stadens kontorister, just mellan 7 och 9 på aftonen infinner sig på stadens twänne wärdshus i den oskyldiga afsikten att intaga sin aftonward. Intressant wore äfwen att erfara, huruwida i nämnda antal äro inberäknade besökarena af nykterhetswärdshuset.

En dylik naken siffra utan några som helst närmare förklaringar är, i det sammanhang hwari den nu publicerade, egnad att gifwa en alldeles falsk bild af sederna på orten, och anse wi det wara en hederssak för meddelaren härifrån att offentliggöra, huru han kommit till sin siffra och hwad han däri inberäknat eller ej. Eljes måste wi anse att han - afsiktligt eller oafsiktligt - farit fram med falskt wittnesbörd.

Och varför flaggar vi i dag då?

Sedan 2007 firas i dag som officiell flaggdag Minna Canthdagen och samtidigt jämställdhetsdagen.

Författaren Canth föddes i Tammerfors 1844 och hon arbetade för bland annat kvinnornas och de fattigas rättigheter.

Minna Canth var bland de första kvinnorna som antogs för att studera vid seminariet i Jyväskylä.

Hon avbröt ändå sina studier när hon gifte sig med Johan Canth som var lärare i naturvetenskap. Paret fick sju barn, om det kan intressera någon.

Canth var också Finlands första kvinnliga finskspråkiga journalist.

Hon dog år 1897 i Kuopio och hennes födelsedag blev allmän flaggdag år 2007 på inrikesministeriets förslag. Minna Canth är den enda kvinna som har fått en officiell flaggdag i Finland.


Torstensson i farten

Det ryktas på stan att Hangö Stevedorings vd Esa Torstensson söker lokal i Helsingfors.

Knappt hann stuveriföretaget Hangö Stevedoring besluta om inbesparingar på 2,5 miljoner euro ( i januari) innan det är dags för nya, lika stora inbesparingar. Enligt vd Esa Torstensson måste bolaget spara ytterligare 2,4 miljoner euro eller 60 manarbetsår, varav 45 på stuvarsidan. Orsaken lär vara den minskade trafiken över Hangö hamn. Bullshit, säger jag, och grundar det påståendet på diverse fakta gällande transitotrafiken jag bland annat har här.

Antalet importbilar har sjunkit radikalt, mängden trailers och containers har krympt och pappersexporten har också gått neråt, säger han, enligt tidningen Västra Nyland.

Visst har bilimporten sjunkit, det har vi ju alla sett. Men vi vet också att de såkallade B-karlarna har arbete sågottsom varje dag, och att de stuvare som är på jobb får arbeta övertid.

– Alternativen är uppsägningar, permitteringar, olika omorganiseringar och förändrade arbetstider, säger Torstensson i VN. Situationen är väldigt besvärlig. Men jag hoppas vi kan förhandla i god anda, säger han. Det fan kan han ju hoppas på.

Är det då rätt sätt att spara på, om man säger upp mera folk? Bort med en oduglig vd, säger jag. Bort med överflödiga förmän. Sjakki på don, när det finns.

Kanske Esa Torstensson har i tankarna att säga upp sig själv som en av de första? Det vore måhända inte en helt dålig idé.

Eller har han redan gjort det. Nordsjö hamn nästa?