lördag 9 oktober 2010

Adolf Akilles Ockenström

Den alltid lika intressanta tidningen Hangö tycker jag om att läsa i och citera ur, denna gång lånar jag texten från söndagsnumret den 9 oktober 1892:

- Blinde kantelespelaren A. Ockenström gifwer i afton å Grand Hotel en konsert, ur hwars rikhaltiga program wi särskildt framhålla "Loin du Bal" af Gillet, "Romans" af Gurileff, samt twå kompositioner, "Lifwets saga" (wals) och "Längtan" (mazurka) af konsertgifwaren. Wi hoppas att publiken med nöje skall göra bekantskap med det finska nationalinstrumentet, synnerligast som herr Ockenström trots sin blindhet behandlar detsamma med aktningswärd wana.

Adolf Akilles Ockenström turnerade i bland, i synnerhet då han spelade utomlands, under det finska namnet Aaatto Virta. Tyvärr verkar det som om skribenten för tidningen Hangö inte riktigt visste vilken storhet det var vi hade i staden.

Ockenström föddes 1887 i Kajana, där hans far spelade kantele med bl.a. Elias Lönnroth. Blind blev han först som 18-åring, och fick då ge upp sin lovande ingenjörsbana. För att få mat på bordet lärde han sig då att spela kantele och stämma pianon.

Han avled redan som 31 år gammal, det antas att det var hjärnblödning förorsakad av sjukdomen i ögonen, och ledsagades på sin sista färd av den tidens storheter inom finska musiken.