torsdag 3 februari 2011

Oliktänkande bland skribenter

Olika skribenter kan ofta ha en olika syn på saker och ting, fastän man tyvärr inte så ofta längre ser resultatet av detta i det likartade sätt att bevaka nyheter som medierna sysslar med nuförtiden.

Tidningen Hangö får det att låta som om de, den 3 februari 1910, skryter med den visafton som ordnades dagen innan på Societetshuset, fastän där nog kan läsas kritik mellan raderna. Den lokala konkurrenten Hangö-bladet tycker inte heller så överhövan väldigt mycket om föreställningen och säger det rent ut, vilket framgår av följande lilla text - skriven av signaturen "Beppo" - samma dag, det vill säga den 3 februari 1910:

Visafton har Societetshuset kallat, hvad det som bäst visar om aftnarna. Men, ta port sylten! Inte är det visafton alls, utan en vanlig sprattel-varieté.


Egentligen skulle de uppträdande vara fem, men de ha reducerats till tre, af dem en neger, som rättvist kan värderas till en half. Han skulle sjunga, men sjöng inte. Han skulle dansa, men dansade inte. Han skulle göra trollkonster - hurudana trollkonster? Mot fonden af hans omöjlighet gjorde sig de två misserna riktigt bra. Den ena sjöng visor till eget ackompanjemang och sjöng dem så man gärna hörde på. Den andra dansade och visade vighet. Publiken applåderade misserna.



Reklamfilm i Hangö

En av teleoperatörerna i vårt land planerar göra en reklamfilm i Hangö.

Intresserade Hangöbor i åldern 20 till 60 bör i dag söka sig till Villa Maija mellan klockan 13 och 20 då den blivande reklamfilmens fotograf Ida Vauhkonen är på plats för att ta provbilder på er.

Vauhkonen tar en snabb bild av de intresserade och väljer på grundval av dessa bilder ett antal personer som får delta som statister i den kommande reklamsnutten.

Det kan ju förstås vara början till världsberömmelse - åtminstone i Finland - för någon, sådant har setts förr.