måndag 13 juli 2009

Bristande logik

Tidningen "Hangö" publicerar den 13 juli 1890 följande två notiser gällande f.b.k.'s 10 års jubileum på samma sida, i samma spalt (utropstecknet i sista ordet i den första notisen är inte mitt eget påfund, uppropet är den dåtida redaktörens):

- Nykter brandkårsfest. Hangö friwilliga brandkårs bestyrelse har beslutit att wid kårens 10 års fest, som firas i augusti, inga rusgifwande drycker få serweras. Ett exempel för alla öfriga brandkårer i Finlands städer!

- Friwilliga brandkårens 10-års fest. Frågan om att fira brandkårens 10-års fest utan rusdrycker har formligen satt dess medlemmars sinnen i brand. Wid det stormiga möte som i går med anledning häraf hölls war det till och med fråga om att hela kåren skulle upplösa sig i fall årsfesten ej finge firas på det traditionella sättet.

Man beslöt dock slutligen anhålla af stadsfullmäktige att en plan wid greningswägen mellan Hangö by och Tulludden skulle iordningställas i och för denna fest, som, i fall en sådan plan kan fås, kommer att hållas med rusdrycker.

Veckans toalett

I Hangö har ju turisterna ingenstans att övernatta, åtminstone är möjligheterna små. Vad värre är, allmänna toaletter förekommer inte. Problematiskt för många.

För några år sedan gjordes på den alltid lika förträffliga HangöTidningen, nu minns jag inte längre med säkerhet av vem men jag misstänker Biggan, en serie artiklar där stadens alla restaurangers toaletter jämfördes inbördes.

Nu tänkte jag plagiera idén, men med den variationen att jag inte berättar varifrån bilden är tagen. Det får ni gissa er fram till. Här är den första: