onsdag 8 juni 2011

Tumlare och Lappviksdagar

Alltid nu och då, ofta ibland mera sällan, brukar jag på glesbygdeboarnas enträgna begäran minnas de händelser som försiggått och inom snar framtid försiggår i periferin. Så även i dag, då jag inleder med en notis, hämtad ur tidningen Hangö från den 8 juni 1890, och avslutar med ett plock från landsvägen:

- Tumlare wid Lappwik hamn. Härom har synts notis i tidningarne och ha tumlare nu äfwen wisat sig wid Hwitsand.

I anledning däraf wilja wi meddela att tumlare icke är så sällsynt wid Lappwik hamn. För några år sedan i oktober månad lyckades nämligen fiskaren Bäckman från Järnön som ligger nära utanför hamnen att slå ihjäl en sådan (Delphinus Phocaena).

Djuret hade nämligen kommit så högt upp i strandstenarne att den ej så hastigt slapp lös, hwarför B. lyckades hinna till med båten och döda den. Tumlaren såldes sedan här och sändes till Helsingfors hwarest den om wi ej missminna oss finnes uppstoppad i uniwersitetets zoologiska museum.

* * *

Således finns det måhända en skabbig lappviktumlare undanstoppad i någon källare i huvudstaden.

Då jag häromdagen rörde mig ute i stora världen såg jag en skylt vid landsvägen i Lappvik, som berättade för alla med ett nyfiket sinnelag att det nu den inkommande 11 och 12 juni anordnas Lappvikdagar. Program för hela familjen utlovas, hann jag se, tyvärr vet jag inte desto mera. Bilen svishade förbi så fort att jag inte hann läsa det finstilta.

Kanske någon som vet mera kan informera oss?