söndag 30 november 2008

I dag - en annan dag, sista delen

Dagens avslutande avsnitt gällande det strandade Graphic kommer, till skillnad från de tidigare, från Åbo Tidning nr 326, fredagen den 30 november 1883.

------

- Hangö hamn har dragit till sig liflig uppmärksamhet genom det missöde, som der drabbat engelska ångaren Graphic. Emellan att erhålla läcka i botten och blifva vrak är en stor skilnad, och de alarmtelegram, man utsändt från Hangö med underrättelse att fartyget befaras blifva vrak, hafva ingalunda haft grundade skäl för sig. Emellertid är det dock betänkligt nog, att derigenom, att förtöjningarna gifva efter och ankaret draggar, en så svår fara skall i själfva hamnen hota ett fartyg som det, för hvilket Graphic nu blifvit utsatt. Och dock har händelsen med Graphic alls icke öfverraskat de sjömän, hvilka känna Hangö hamn. Tvärtom är detta något, hvars inträffande förr eller senare man alltid nödgats befara, och flere fartyg hafva med njuggan nöd undgått liknande öde som det, hvaraf Grapic drabbats.

Vi hafva icke yttrat detta för att nedsätta värdet af Hangö hamn. Icke heller för att påyrka vidare tillbyggnad i hamnen, enär alla förslag i den riktningen ställa sig ofantligt kostsamma. Det är endast i afseende å möjligheten att kunna förekomma och afböja ett liknande missöde, som nyligen drabbat Graphic, och med på erfarenhet grundad kännedom om hvad under rådande förhållanden närmast är att befara och huru vådorna deraf stå att förminska, vi vilja yttra några ord.

På Hangö molo böra kastlinor finnas till hands. Från den höga kajen är lättare att kasta lina ombord till fartyget än från fartyget till kajen, och under flere omständigheter kan mycket bero deraf, att man genom en kastlina vinner förmedling emellan fartyget och kajen. Ett par kablar böra dertill finnas i beredskap på molon der äfven två á tre kraftiga gångspel böra placeras. En mindre raketapparat att hafva till hands då man ej med båt kunde föra lina till fartyget, vore ej någon kostsam sak att anskaffa.

------

Och i en notis på Hufvudstadsbladet nr 281, samma fredag den 30 november kan vi se följande lilla notis:

------

- Ångaren "Graphic", som nyligen gjorde haweri i Hangö hamn, skall fortfarande befinna sig i oförändrat läge wid Notholmen, dit det dref efter det trossarne sprungit, när det i måndags lade till vid yttre möljen. Den har 10 fot watten i rummet. Lossning af lasten, utgörande 800 säckar kaffe och 1,900 balar bomull jemte jern och styckegods, pågår; lossningen verkställes af bergningsbolaget "Neptun".

------

Skojigt exempel på hur kvällspressen redan för 120 år sedan kunde blåsa upp en liten olycka till en stor katastrof.

Stock på drift

300 kubikmeter stock flyter omkring utanför Hangö.

Sjöbevakningen i Hangö varnar för kringflytande stockar i havet. Trehundra kubikmeter props lossnade från en pråm på torsdagseftermiddagen.

- En del stockar har flutit i land, både på skär och stränder, berättar Ulf Hägglund stationschef vid Hangö sjöbevakningsstation.

Olyckan inträffade nära Gäddgrundet, troligtvis i samband med en tvär gir.