fredag 21 augusti 2009

Projektet Regatta


De färskaste planerna för hotell- och bostadsbygget på Regattatomten i Hangö har offentliggjorts, rapporterar svenska YLE i dag.

De gamla minerit- och plåtplattorna som sedan 1960-talet har prytt hotellets fasad ska bort och byggnaden ska bland annat dekoreras med franska balkonger och rundade fönster. Till det yttre ska byggnaden enligt ritningarna vara ljus till färgen.

Hotellbyggnaden ska då det är färdigrenoverat rymma 48 hotellrum samt konferrensrum på varje våning. Den översta vindsvåningen kommer också att tas i bruk.

Edisons fonograf


Söndagen den 21 augusti 1892 får vi i tidningen "Hangö" läsa om följande underverk av teknik:

- Edisons nya fonograf förewisas i brunnshussalongen härstädes alla dagar från och med i dag under en kortare tid mellan kl. 1 - 4 samt 6 - 10 em. Den nu ifrågawarande apparaten är af nyaste konstruktion och har aldrig förut blifwit förewisad i Finland. Fonografen återgifwer ljuden af såwäl tal som sång och musik på ett förwånanswärdt wackert och tydligt sätt. I de musikstycken wi i går woro i tillfälle att höra fonografen återupprepa, kunde man tydligt och klart urskilja hwarje af de skilda instrumenten. Såwäl i det starkaste fortissimo som i det swagaste bortdöende pianissimo framträdde melodin bestämdt och tydligt ur det därmed wäl sammansmältande ackompagnemanget. Fonografen har under guldbröllopshögtiderna i Köpenhamn förewisats för flere af Europas regenter och torde samtliga uttryckt sin synnerliga tillfredsställelse med densamma. Wi uppmana pupliken att icke försumma att under den korta tid fonografen förewisas härstädes göra sig bekant med en af detta århundradets uppfinningar.


Guldbröllopet som här i förbifarten nämns är naturligtvis firat av det Danska konungaparet.