tisdag 22 juni 2010

Mera konst i staden

Ett informationsinlägg:

Nylands konstkommission utlyser för ansökan i augusti statsbidrag för sysselsättning av unga konstnärer (under 30 år) samt av yrkespersoner inom kultur- och socialsektorn. Bidraget av avsett för utveckling av välfärdstjänster med kultur- och konstinnehåll. Ungdomarna som sysselsätts behöver inte ha registrerat sig som arbetssökande vid arbets- och näringslivsbyrån.

Bidraget kan sökas av t.ex. kommuner, kommunala social- och hälsovårdsväsendet, medborgar- och arbetarinstitut, privata arbetsgivare och föreningar. Sysselsättningstiden är i regel sex månader. Den sysselsatta personens månadslön är 1 800 euro inklusive bikostnader, av vilket stödet från konstkommissionen är 1 440 euro i månaden per sysselsatt person (80 %). Den sysselsättande partens egen andel är således 360 euro i månaden plus eventuella materialkostnader. Sysselsättningsperioden ska inledas under år 2010, men den kan vid behov fortsätta in på nästa år.

Det exakta innehållet i sysselsättningsaktiviteterna har inte definierats. Det kan vara fråga om projekt där konstnärer anställs till vårdinrättningar eller arbetsplatser för att arrangera verkstäder, uppträda eller genom kulturella metoder främja välbefinnandet på det lokala planet.

Tjänstemännen vid kultursektorn skall tillsammans med grundtryggheten och möjligen bildningsväsendet förbereda en projektplan och lämna in en ansökan till Nylands konstkommission för att erhålla understödet för att anställa en person.