lördag 6 november 2010

Alla helgon firar svenska dagen

Det är inte så vanligt med en sådan rubrik, tror jag. Jag kan inte påminna mig att Allhellgonadagen och Svenska Dagen infallit på samma dag förut, men det där med mitt minne börjar redan bli ökänt så med stor sannolikhet rättar någon påpasslig läsare mig även här.

Svenska Dagen firas bland de av oss finlandssvenskar som har en viss känsla för våra språkliga traditioner och av resten som tycker om att hålla fest.

Dagen instiftades av Svenska folkpartiet och firades första gången redan år 1908. Dagen var avsedd att verka för den finlandssvenska befolkningens sammanhållning och har sedan dess fungerat som ett slags "nationaldag" för den svenskspråkiga befolkningen i Finland. Här vill jag gärna framhålla citationstecknen kring nationaldagen för att inte väcka ännu mera ont blod hos sannfinländarna, som ju som bekant inbillar sig att de kommit hit innan gud uppfann resten av världen.

På Svenska dagen sjungs traditionellt Modersmålets sång, med text och musik av Johan Fridolf Hagfors, middagsbjudningar hålls och underhållning i de större städerna och aktiviteter i föreningar, på daghem och skolor i hela Svenskfinland.

Så även i Hangö. Svenska dagen-fest hålls i stadshuset mellan klockan 15 och 17. Festtalet hålls av svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Björn Månsson. Övriga medverkande på festen är kammarkören Vox Humana, Hannele Soulasmaas elever, studenten Oscar Cavonius. Kaffeservering.

Gratis busstransport till festen startar kl. 14.30 från Ljungbo-Kapellhamnsvägen-Galeasgatan-Eldaregatan-Esplanaden-Korsmansgatan-Stadshuset. Retur kl. 17.00.

Själv tänker jag sysselsätta mig med en annan typisk finlandssvensk syssla; jag far ut och segla. Förhoppningsvis återkommer jag med bilder.