lördag 30 maj 2009

Gårdsägareföreningen

Tidningen "Hangö" kan den 30 maj 1893 berätta om följande:

- Gårdsegareföreningen. Wid förberedande mötet senaste söndag uti nykterhetslokalen hade omkring ett femtiotal gårdsegare infunnit sig. Under mötet, som leddes af gårdsegaren K. Pettersson, uttalades enhälligt den åsikt, att en dylik förening borde bildas, och nedsattes en komité, bestående af hrr K. Pettersson, J. A. G. Gillberg, H. Ollikainen, A. F. Bergström samt S. Lindberg för att granska förslaget till stadgar för nämda förening.

Såsom sekreterare wid mötet fungerade hr J. A. G. Gillberg.


Sommarlov

Den blomstertid nu kommer
med lust och fägring stor.
Du nalkas, ljuva sommar,
då gräs och gröda gror.
Med blid och livlig värma
till allt som varit dött,
sig solens strålar närma,
och allt blir återfött.

Ja den psalmen minns väl de flesta av oss med glädje. Den innebar ju att skolorna slutar, sommaren är här.

Originaltexten trycktes i den svenska psalmboken från 1695 med tillägget "Een Sommarwisa", och tillskrivs Israel Kolmodin, även om somliga hymnologer menar att den har sitt ursprung i ännu äldre, världslig poesi.

Den har skrivits om flera gånger, Johan Olof Wallin gjorde en bearbetning 1819, och den har i senaste psalmboken fem strofer, varav man oftast bara sjunger antingen den första, andra eller tredje. Genom att enbart sjunga den första versen kan man göra om sången till en icke-religiös sång. Den senaste bearbetningen är gjord av Britt G Hallqvist 1979.

* * * * *
Polisen i Västnyland har den här veckan effektiverat sin övervakning av alkoholanvändning bland minderåriga.

Speciellt under veckoslutets skolavslutningar kontrollerar polisen om minderåriga ungdomar dricker och innehar alkoholhaltiga drycker.

Kom ihåg att det enligt lag är förbjudet och straffbart för minderåriga att inneha alkohol och för vuxna att överlåta alkohol till minderåriga.