lördag 27 mars 2010

Finlands grundlag

Jag råkade lyssna på Radio Vega, då de intervjuade huvudförtroendeman Dennis Finnberg angående stuvarnas "oplanerade" landsomfattande utmarsch i torsdags.

Det var främst en grej som fastnade likt en tjock yllesocka i halsen på mig, kommentaren som löd ungefär som lyder: "Våra strejkrättigheter är fastslagna i den där grundlagen, eller vad det heter".

Nu vet jag ju att Dennis Finnberg inte är helt tom i skåpet, så det var nog antagligen den överraskande nervositeten över en inte förberedd intervju som gjorde honom perplex. Hoppas jag.

Rätten att strejka i all ära, det är en viktig rättighet som vi finländare har, men inte är den fastslagen i grundlagen inte. Och att blanda ihop rätten att strejka med de grundläggande mänskliga rättigheterna, som en annan intervjuad hamnarbetare gjorde i Västra Nyland förra veckan...

Den som vill ta sig en titt på vad det egentligen står i Finlands grundlag kan göra det HÄR.

Då detta publiceras går det antagligen att hitta intervjun i Radio Vegas arkiv.

Och jo, det heter grundlag, den där grejen där det konstateras att Finland är en suverän republik, att vi alla är jämlika och att vi har yttrandefrihet. Läs den.

I lagen som gäller kollektivavtal däremot står det bland annat i paragraf 7 att "arbetstagare, som är bunden av kollektivavtal och som medvetet bryter eller som på goda grunder hade bort inse att de bryter mot bestämmelser i avtalet, kan dömas att betala plikt." Böter, på svenska.

Och det är precis det som stuvarna nu gjort.