måndag 9 mars 2009

Företagarnas morgonkaffe

Företagarnas morgonkaffe var denna gång utbytt mot eftermiddagste, som avnjöts i Café Klubi senaste torsdag.

Enligt tidningen Etelä Uusimaa var uppslutningen till tillfället, som gick av stapeln klockan 17, dåligt besökt. Vad måntro det kan bero på, en torsdag eftermiddag klockan 17.00? Kanske företagarna företagar just då?

Tillfällets organisatör, Tiina Rostedt, frågade de närvarande om "laman" redan märkts i deras företag, till vilket hon fick ett nekande svar.

Av de närvarande företagarna, ingen av dem krögare, fick man bland annat veta att det går bra för krögarna i Hangö. Visst, visst. De flesta är stängda så här års, så nog går det säkert bra.

Ett litet avsnitt av tiden var också avsatt för gnäll om staketena vid Appelgrensvägen, de under midsommar- och regattaveckosluten, ni vet.
- De är hemska, konstaterades det.

Åjo, det är de nog.

Som avslutning kunde man också komma överens om att nästa månads tillfälle blir annorlunda, och att medlemmarna får närmare information i ett senare tillfälle.


Tur och retur med rabatt

På lättförståelig byråkratsvenska rapporterar tidningen Ekenäs Notisblad den 9 mars 1886 om förnyade instruktioner vad gäller tågbiljetter:

Tur- och returbiljetter komma enligt järnvägsstyrelsens beslut att från den 1 maj säljas emot rabatt emellan S:t Petersburg, Walkeasaari, Wiborg, Helsingfors, Ekenäs, Hangö, Tawastehus,Åbo, Tammerfors, Wasa, Willmanstrand, Lahtis, Simnla, Dawidstad, Riihimäki, Hywinge, Kerwo, Toijala och Östermyra stationer, samt från Karis till Hangö, Ekenäs, Helsingfors och S:t Petersburg stationer samt twärtom, äfwensom från S:t Petersburg station till stationerna från och med Teerijoki till och med Wiborg och twärtom. Utan rabatt följer tur och returbiljettet från S.t Petersburg till lokalstationerna till och med Lewaschawa och twärtom.

Priset för tur- och returbiljett med rabatt utgör dubbla priset för en enkel biljett med 25 % rabatt, för biljetter löst inom Finland och med 20 % för biljett löst inom Kejsaredömet.

Abonnemetsbiljetterna åter försäljas oförändradt från samtliga stationer i städerna till samtliga öfriga stationer, samt gälla för 20 enkla resor inom twå månader. Rabatten är densamma som för tur- och returbiljetter. Abonnentsbiljetter få begagnas af ända till 4 personer, hörande till samma sällskap.

Vargar och vilt

Viltet i Västnyland har ökat sedan ifjol. Det visar den inventering som gjordes under veckoslutet. Den största ökningen ses bland de stora rovdjuren varg och lodjur.

På Hangö udds 8 840 hektar jaktmark skulle antalet älgar, vitsvanshjortar, dovhjortar, rådjur, uttrar och rapphöns uppskattas. Därtill skulle man räkna de stora rovdjuren av vilka lo och varg setts till på sistone.

Veckoslutets inventering visar att älgstammen ökade med 20 procent från fjolårets svacka och ligger nu på samma nivå som för två år sedan. Också vitsvanshjortarna är nu lite flera än vid inventeringen för ett år sedan. Stammen har sågat upp och ner och består nu av ungefär lika många djur som för två år sedan.

Lodjuren har gott om föda och det ses i veckoslutets inventeringsresultat. Också vargar påträffades i alla jaktvårdsföreningar i Västnyland. Vargspår observerades på Skåldö i Ekenäs, i Syndalen i Hangö, på Skämmö i Ingå, i Grundsjö i Karis och i Fiskarstrakten i Pojo. Två vargar sågs också i närheten av Ängsholm i Sjundeå. Enligt veckoslutets inventering var det totalt 10 vargar som rörde sig i Västnyland.


Vindkraft och gasledning

Från och med idag kan allmänheten ta del av planerna och miljökonsekvensbedömningen för en vindkraftpark i Koverhar i Hangö. I planerna ingår fem till sex vindmöllor och det är företaget wpd Finland Oy som ansvarar för projektet.

Planerna finns på webbadressen www.wpd.fi, tyvärr endast på finska, eller exmpelvis på Hangö stads tekniska och miljöverk. Planerna på en vindkraftpark i Koverhar presenteras för allmänheten den 6 april i Lapppohjan koulu kl. 18.

På torsdag (12.3) presenterar Nylands miljöcentral företaget Nord Streams planer på en naturgasledning mellan Ryssland och Tyskland. Presentationen sker i festsalen i Hangö stadshus. Informationen är öppen för allmänhten och är en del av miljökonsekvensbedömningen för en naturgasledningen på havsbottnen. (Yle Västnyland)