måndag 9 mars 2009

Vargar och vilt

Viltet i Västnyland har ökat sedan ifjol. Det visar den inventering som gjordes under veckoslutet. Den största ökningen ses bland de stora rovdjuren varg och lodjur.

På Hangö udds 8 840 hektar jaktmark skulle antalet älgar, vitsvanshjortar, dovhjortar, rådjur, uttrar och rapphöns uppskattas. Därtill skulle man räkna de stora rovdjuren av vilka lo och varg setts till på sistone.

Veckoslutets inventering visar att älgstammen ökade med 20 procent från fjolårets svacka och ligger nu på samma nivå som för två år sedan. Också vitsvanshjortarna är nu lite flera än vid inventeringen för ett år sedan. Stammen har sågat upp och ner och består nu av ungefär lika många djur som för två år sedan.

Lodjuren har gott om föda och det ses i veckoslutets inventeringsresultat. Också vargar påträffades i alla jaktvårdsföreningar i Västnyland. Vargspår observerades på Skåldö i Ekenäs, i Syndalen i Hangö, på Skämmö i Ingå, i Grundsjö i Karis och i Fiskarstrakten i Pojo. Två vargar sågs också i närheten av Ängsholm i Sjundeå. Enligt veckoslutets inventering var det totalt 10 vargar som rörde sig i Västnyland.


Inga kommentarer: