tisdag 23 juni 2009

Det ljusnar... eller så inte.

Det har skett små förändringar i arbetslöshetssituationen i staden mellan april och maj.

I Hangö, som fortfarande toppar statistiken i Nyland, har arbetslöshetsnivån sjunkit från 11,1 procent i april till 10,8 procent i maj. Det betyder ändå att det fortfarande är över 500 hangöbor som är utan jobb.

Samtidigt rapporteras det att nedgången fortsätter bland annat för bilimportföretaget Assistor i Hangö.

Nya samarbetsförhandlingar har inletts och målet är nu att skära ned personalen med nästan hälften. Orsaken är att bilhandeln fortfarande går dåligt och någon förbättring inte är i sikte.

Åttio jobb är nu hotade. Samarbetsförhandlingarna avslutas i slutet av sommaren.

Efter vårens uppsägningar är personalstyrkan på Assistor i Hangö cirka 200 och av personalen är en del permitterad

Huvudförtroendeman Keijo Larila (bilden) på Assistor säger så smart i en untervju för svenska YLE att det dåliga läget beror på en försämrad bilhandel. Det är ju fint att han på detta sätt kan informera stadsstyrelsen om vad som händer. Han är ju invald som stadsstyrelsemedlem för det socialdemokratiska partiet.

Det ser nog illa ut fortfarande, men det positiva i nuläget är att solen skiner, säger jag.

Ovako förlänger sommarstoppet





Sommarstoppet vid stålverket i Koverhar blir längre än planerat. Ovako Wire har förlängt personalens permitteringar med två veckor.

Masugnen står ända fram till den 17 augusti då personalen återvänder från sina semestrar och permitteringar.

I april beslöt ledningen för Ovako Wire att fabriken lägger ner sin produktion i sammanlagt åtta veckor under sommaren. Personalen skulle ta fyra veckor semester och sedan permitteras i ytterligare två veckor. Nu har permitteringarna förlängts med ytterligare två veckor.

Sommartävlingar

Skrivtävling.

Biblioteket har utlyst sommarens skrivtävling. Alla kan delta, barn och vuxna, och det finns två ämnen att välja mellan: "Björn Sagas berättelser" och "Bibliotekets Dinos skräckhistorier".

Tävlingsbidragen bör vara inlämnade senast den 30 september. Tävlingens vinnare publiceras i bibliotekets jubileumsvecka 9.11.-15.11.

Hangö miljöförenings fototävling.

Hangö miljöförening arrangerar en fototävling om Hangös natur, miljön och byggnadskulturen. Av de deltagande bilderna görs en utställning. Tävlingstiden gåt ut den 22 augusti. Tävlingen är riktad till alla, och man får delta med två bilder.

Tävlingsbidragen lämnas till Foto-Par på Bangatan, där man kan få nogrannare tävlingsregler samt mera information.