onsdag 9 november 2011

Läkarbrist

Det är långt ifrån en nyhet att det i staden råder läkarbrist. Staden har år efter år allt svårare att uppfylla de lagstadgade krav som ställs då det gäller säkrandet av hälsovård för invånarna. Orsaken är naturligtvis enkel; läkarna vill inte flytta till lilla Hangö, de vill hellre förtjäna storkovan på någon av de stora inrättningarna i landets större befolkningscentran.

I morgon kväll sammanträder grundtrygghetsnämnden för att ta ställning till vad som ska göras. Eller, rättare sagt, det vet man redan - man är tvungen att köpa läkartjänster - ta ställning vilket företag som ska tillhandahålla våra läkare.

Enligt föredragningslistan har företaget Kivirinta Yhtiöt Oy givit den för staden mest ekonomiskt förmånliga offerten, 120 €/h, under avtalsperioden 1.1. - 31.12.2012 sammanlagt 230 088,00 €. För det priset får staden en läkare som utför en hälsovårdscentralläkares uppgifter på hälsovårdscentralen.

Inte billigt, inte. Undrar helt stillsamt vad en "normalt" anställd läkare på hälsovårdscentralen får? Knappast närmare 300 000 i året.

Samtidigt föreslår man också att företaget Conoraria Hammaslääkärit Oy blir stadens nya leverantör av tandläkarservice.

Det är väl ungefär lika mycket till, antar jag, fastän inga siffror nämns i föredragningslistan.

Kunde det bli billigare i längden att höja lönerna för läkarna?