lördag 21 november 2009

Julgatans öppning 2009


Gick av stapeln, i år igen.

Klockan 16.00, eller egentligen några minuter över, öppnade vär stadsdirektör Jouko Mäkinen årets version av stadens julgata.

Julgubben och snön lyste med sin frånvaro.
Mäkinen jämförde i sitt öppningstal det ekonomiska läget med det som var under efterkrigstiden, och framhöll medborgarnas skyldigheter "att dra sitt strå till stacken". Visst, visst.

Julgubben och snön lyste med sin frånvaro.

Tomtenissar sprang omkring, ochgjorde livet på Berggatan trevilgt, två hornförsedda ponnyhästar från stallet hjälpte till. Temperaturen var någonstans kring +10, men inget nedfall. Åtminståne synligt sådant.

Julgubben och snön lyste med sin frånvaro.

Ett ovanligt stort, i Hangöförhållanden, antal människor hade sökt sig till evenemanget ifråga. Bland dem bångade jag såväl kända namn inom politiken, underhållningsvärlden samt såkallade äkta Hangöbor.

Julgubben upphittades, men snön lyste fortfarande med sin frånvaro.

En av dessa "kulturmänniskor", vår egen filmstjärna Irma Tervahartiala , svarade på frågan om hon nu har julstämning följande: - Aina. Översatt till svenska: Alltid. Julgubben svarade, kanske mera förståeligt, likadant. Mindre förståeligt kanske att språket var detsamma. Eller egentligen inte, julgubben är ju som bekant från Finland.

Snön lyste med sin frånvaro.

En pojk jonglerade lite med brinnande facklor, ponnyrenarna och tomtenissarna försvann. Julgubben och vi gjorde sammalunda. Så även gubbarna från brandkåren.

Berggatan är återställd.

Javisstja, på bilderna ovan är Irma den som är utan skägg.

Hangöskvaller

"Bloggdjäveln", som jag ofta kallar mina skriverier för, fyller i dag 1 fullt år.

Med stor förvåning tog jag under de första månaderna Hangöskvaller snurrade emot kommentarer. Både på och utanför bloggen. Numera har jag blivit van vid att bli begabbad, påspottad och lovordad.

MEN.

Under året har jag förstört 2 laptopar, 1 modem, 1 privatmaskin och förorsakat både ett och annat onödigt hårt ställningstagande inom familjer. Inklusive min.

För allt detta har jag ER,dryga 30.000 läsare, att tacka. Utan er finns det inte en chans i världen att jag har lust att genomleva ett år till.

Gör mig förbannad!

Tack.

Vilket förresten påminner mig om en sak;

Jag läser på YLE: "Gästbåtshamnen i Östra hamnen i Hangö hade betydligt färre båtgäster i år jämfört med år 2008. Enligt tekniska nämndens statistik var gästbåtsdygnen i år 573 färre, vilket är en minskning på nästan tio procent."

OJ! Vi är alla med häpnad slagna.

En rundvandring, genomförd av våra lokala medier (HT, YLE, VN) i slutet av sommaren, visade på en minskning på 25 - 35 %.

Jag suckar djupt, drar andan, och hoppas på en bättre mediebevakning.

Och en översättare.