onsdag 10 oktober 2012

Kandidater om fusion

I det stundande kommunalvalet har kandidaterna fått svara på en mängd frågor på YLE's Valkompass. Några av frågorna var rent av möjliga att besvara med ett entydigt ja eller nej, såsom exempelvis frågan om en fusion med Raseborg.

Intressant nog har kring smått ofattbara 94% av de kandidater från Hangö som besvarat frågorna sagt att de är emot en fusion. Med tanke på hur många av våra kandidater friskt flaggat för en samgång finner jag det hela aningen besynnerligt.

Nu vet jag inte hur många som verkligen besvarat de här frågorna, men andelen motsträviga fusionister verkar vara glädjande hög.

Av de kandidater i Raseborg som svarat på frågan om Hangö ska införlivas med storkommunen har över hälften sagt att de inte vill ha oss. Även det intressant.

Om inte Raseborgarna vill ha oss och vi inte vill bli Raseborgare, ja då kan våra rikspolitiker få det ganska besvärligt om de vill genomdriva en tvångsfusion. Åtminstone kan de få väldigt svårt att förklara hur man gått tillväga rent demokratiskt.

Fast å andra sidan. Förklaringar är man på den nivån rätt bra på att ge. Och om de inte fungerar kan man alltid ta till det gamla tricket med sjukledighet.