torsdag 29 januari 2009

Halvat Dagar

Halvat Dagar på Berggatan

Hanko City Shopkeepers anordnar igen inkommande veckoslut, den 30-31 januari, den årligen återkommande vinterrean benämnd "Halvat Dagar".

Det betyder att föreningens medlemmar (och kanske några andra affärer också) säljer ut sina varor förmånligt. Många av företagarna beställer dessutom in varupartier speciellt för detta vackoslut.

Om ni råkar ha några överlopps slantar kvar efter julhandeln så kan det kanske löna sig att gå ut och fynda. Om inte, är det billigt att fönstershoppa och träffa gamla bekanta.

Halvat Dagar uttalas med korta a-ljud, på riktig hangösvenska.


Tom Axbergs avskedsintervju

På gårdagens nätversion av tidningen Västra Nyland kan man läsa en av de bättre intervjuer jag sett på länge med vår avgående stadsdirektör, Tom Axberg. Artikeln, skriven av Eva Hagman, kan du läsa här:

Exit Axberg...


I mars inleder Axberg, 57, som bekant ett nytt skede i livet. Han lämnar Hangö för att bli förvaltningsdirektör på Ålands hälso- och sjukvård, med som jag förstår mestadels positiva minnen i bagaget efter sin tid i Hangö.

Slädfärdar och dans

Tidningen Hangö kan den 29 januari 1891 berätta om hur trevligt det är med snö, under rubriken:

Hur man roar sig i Hangö

Ett slädparti var senaste söndag arrangeradt af några stadsboar ut till Hangö by. Trots det litet ruskiga wädret war deltagarnes antal jämförelsewis stort. Sedan man anländt till byn och litet förfriskningar serwerats, widtog efter tonerna af en anspråkslöst trakterad fiol en liflig dans, som träddes intill midnatt. Den glada stämningen höjdes ännu mer, då en musikälskarinna hade godheten föredraga några wäl utförda sångnummer.

Samtidigt ägde ett annat slädparti rum, arrangeradt af stadens dansanta ungdom. Äfwen detta sökte sig först wäg ut till Hangö by, där en del af eftermiddagen fördrefs under lekar skämt och glam, tills återfärden anträddes och det till några och tjugo personer uppgående sällskapet för aftonen "tog in" på järnwägshotellet. Här hängaf man sig ytterligare åt underhållande pantlekar till kl. 10, då F. B. K:s musikkappel spelade upp till wals och dansen begynte. Den lyckade tillställningen fortsattes till kl. 1. på natten.

Småplock från den gångna veckan i Chicago

Den senaste veckan som gått har det, förutom branden häromdan, varit ganska långtråkigt på gangsterfronten.

En 1962 född man misstänks för misshandel av sin sambo senaste söndag i samband med ett gräl i parets bostad. Kvinnan hade druckit alkohol. Hon hade en bula i pannan och näsblod. Paret har uppgett olika förklaringar till det inträffade.

I en stuga i Lappvik kastade en man från Ekenäs en full ölburk i ansiktet på en 1962 född kvinna, även hon från Ekenäs. Kvinnan fick ett sår under höger öga och åkte till VNKS för omplåstring. Mannen är misstänkt för misshandel.

Tullen grep i Västra hamnen en Ungersk 1961 född långtradarchaufför som blåste 1,56 promille. Han misstänks för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten. (HT)

Någon eller några bröt sig in i affären Halpa-Halli i Hangö natten mellan tisdag och onsdag. Tjuvarna fick med sig en mindre mängd varor från affären på Sandösvängen 10. Polisen utreder inbrottet. (YLE VästNyl)