lördag 7 mars 2009

Roligt utan alkohol

I tidningen Hangö fär vi den 7 mars 1893 läsa om hur det kunde gå till på nykterhetsföreningen Wiiris möten:

- Till nykterhetsföreningen Wiiris téafton sista söndag hade infunnit sig besökare så mycket som föreningens lokal utan känbar trängsel kunde inrymma. Af det rikhaltiga och omväxlande programmet, som innehöll pianomusik, solosång med pianoackompagnemang, finskt tal, och från Juhani Ahos "Spånor" framsagda berättelse "Uudis asukas", må särskildt framhållas af Herr Kaustell med stort intresse åhörda nykterhetsföredrag. På Wasa dialekt lästa humoristiska berättelse "om kilowikter" tycktes särdeles roa de närwarande i synnerhet de små, hwilka då och då läto sina skrattsalfwor ohäjdade komma fram.

Den i allo lyckade festen afslutades omkring kl. 10 och torde hwar och en hafwa warit nöjd med sin afton.

* * * * *
Nykterhetsförening Wiiri grundades vid slutet av år 1887, och blev den första finska föreningen i staden. Man hade genast från sin början ett stort antal medlemmar. Redan den 11 januari 1888 rapporterar tidningen Finland att medlemmarnas antal "redan stigit öfver 30". Bland medlemmarna syntes många av den tidens prominenta Hangöprofiler, bl.a. AB Granits disponenter baron von Alfthan och ingenjör Tamelander m.fl.


Kultursektorn

För två år sedan omorganiserades kulturverksamheten i Hangö och staden tillsatte en kulturdirektör med ansvar för hela kultursektorn i Hangö, som sade upp sig i december efter långvarig sjukdom. Se mera här. Och här.

Västra Nyland noterar i sitt online-nummer 06.03.2009 vissa framsteg:

Trasslet inom kultursektorn reder kanske upp sig. Kulturnämnden behandlar på tisdag en ny instruktion som innebär att tjänsten kulturdirektör försvinner och ersätts av en kulturchef med ett mindre ansvarsområde.

I och med det här går man tillbaka till det gamla systemet, då Hangö hade en kultursekreterare som ansvarade för kulturen.

Under ett par års tid har staden haft en kulturdirektör, som skulle basa över både museichefen och bibliotekschefen samt sköta kulturfrågor. Uppgiften visade sig vara övermäktig för en enda person.

– Förslaget till ny instruktion är bra. Var och en har sin egen chef och sin egen del att sköta. Det blir klarare på det viset, säger bibliotekarie Ulla Koivisto.

Den nya instruktionen är gjord av kulturnämndens ordförande Sirkkaliisa Cavonius och dess vice ordförande Johannes Runeberg (VF).

Men än är förändringen inte i hamn. Först ska nämnden diskutera instruktionen, sedan ska den vidare för godkännande i fullmäktige.