torsdag 15 januari 2009

Vilken tur, eller hur...

För två år sedan omorganiserades kulturverksamheten i Hangö och staden tillsatte en kulturdirektör, Helena Holst, med ansvar för hela kultursektorn i Hangö. D.v.s. kulturbyrån, biblioteket och museet samt kulturbyråns praktiska uppgifter. Det förvånar mig inte att hon ansåg det vara en övermäktig uppgift, och sjukskrev sig. I december i fjol sade hon upp sig.

Reija Vanhanen, t.f. kultursekreterare, sköter för tillfället ensam kulturbyråns ärenden. Hon beskriver också sin arbetsbild som otydlig och arbetsbördan som övermäktig.

Peter Stenström (sfp) var stadsstyrelsens representant i kulturnämnden när omorganiseringen av kultursektorn genomfördes, och han medger nu att omorganiseringen misslyckades. En återgång till det gamla systemet med en kulturdirektör och en bibliotekschef är viktig, anser Stenström och får medhåll av Ulla Koivisto, som för närvarande svarar för biblioteksverksamheten.

Museichef Marketta Wall föredrog det gamla systemet med en ordinarie kultursekreterare samt egna chefer för bibliotek och museum. I dagens läge arbetar biblioteket i Hangö utan chef. Wall efterlyser arbetsro och mera resurser för att stadens kulturella profil skall hållas levande.

Inga kommentarer: