lördag 17 januari 2009

Knivslagsmål i Täcktom

Den 17 januari 1922 kunde vi i tidningen Hangö läsa om följande obehagliga incident:

Knivar framme i Täcktom natten mot söndagen

Ett arbetarföreningsmöte hade utlysts i parcellägar Holmströms stuga i Täcktom senaste lördag afton. På grund av att endast ett obetydligt fåtal personer infunnit sig, blev mötet ifråga emellertid uppskjutet, och några av de tillstädeskomna beslöto då kvarstanna i stugan till ett enskilt kalas för att "leka ut julen". Efter det man mellan klockan 12-1 på natten beslutat sig för uppbrott, uppstod av någon anledning tvist mellan tre av de närvarande.

Grälet tog, efter det nämnda personer hunnit ut i den mörka förstugan, en allvarlig vändning, i det arbetaren Alexander Holmström i hastigt mod drog sin kniv för att med densamma angripa sina antagonister.

Den ena av dessa, arbetaren Karl Nordström erhöll icke mindre än tre sår, ett långt gapande sådant under hakan i halsen, ett andra i ena örat, som stympades, samt ett tredje i vänstra sidan av huvudet.

Mest blevo emellertid de personer lidande, som kastade sig emellan för att skilja angriparen från den anfallne. Arbetaren August Holmström, som är son till stugans ägare och skildras såsom en lugn och stillsam man, tillfogades av knivjunkaren ett mycket allvarligt sår i vänstra sidan av bröstet fram till ena lungan. En annan medlare, parcellägaren Tilda Björkman, erhöll ett djupt sår i armen.

Den våldsamma puukkojunkaren sitter häktad men förnekar enständigt sin skuld. Den svårast sårade Aug. Holmström vårdas på stadens sjukhus, de tvenne andra knivhuggna erhöllo på natten vård av förste stadsläkaren men kunde därefter bege sig hem.

Holmström torde icke ha varit drucken, åtminstone icke i högre grad.


Kryssningar till Russarö

I sommar har turister och Hangöbor möjlighet att åka på kryssning till Russarö utanför Hangö. Eftersom Russarö hör till försvarsmakten måste man ha speciallov för att besöka ön. Tillsvidare får dessutom bara finska medborgare åka till Russarö.

Under sommaren kommer det att ordnas 15 kryssningar till Russarö. Bokningarna sker genom turistbyrån. På resan till Russarö får resenärer också se Finlands sydligaste spets och Gustavsvärns fyr.

Marika Pulliainen är Hangö stads turistchef. Hon tror att kryssningarna till Russarö blir populära i sommar. - Det kommer att bli ett intressant mål både för Hangöbor och för turister. Jag tror vi kommer att ha båtarna fullbokade.

I sommar kommer det också att ordnas kryssningar med Marine Lines m/s Anna från Hangö till Ekenäs.