tisdag 12 oktober 2010

Sammanslagningar

Sammanslagningar av alla de slag verkar vara i tiden. Det är inte enbart kommuner, magistrater och sjukvårdsenheter som slås ihop. Även kommunernas nämnder ska slås ihop. Allt i namn av inbesparingarnas och effektiveringens heliga ko.

Tidigare i år flyttades ansvarsområden inom bildnings-, grundtrygghets- och kulturnämnderna om för att skapa den nya nämnden med det välklingande namnet "Nämnden för kultur- och medborgarverksamhet".

Och nu är det då dags att slå samman Miljönämnden med Tekniska nämnden. En nog så god tanke, om man inte likt jag får allergiska utslag över uttalanden i följande stil (dagens VN, intervju med tekniska direktören Sten Öhman):

"Han [Sten Öhman] talar varmt för en rationellare vardag, där vissa beslut som i dag fattas i nämnden kan avgöras av tjänstemännen."

Det är nog bra att tjänstemän i olika former sköter stadens löpande ärenden, men beslutsfattande som gäller invånarnas eventuella framtid borde nog få skötas av våra valda förtroendemän, som vi kan ge sparken i vilket val som helst. Inte av för evigt tillsatta byråkrater.

Sakta men säkert flyttas beslutsrätten i vårt land över på tjänstemän i olika valörer. Då spelar det inte längre någon som helst roll om vi röstar i val eller inte.