tisdag 12 oktober 2010

Sammanslagningar

Sammanslagningar av alla de slag verkar vara i tiden. Det är inte enbart kommuner, magistrater och sjukvårdsenheter som slås ihop. Även kommunernas nämnder ska slås ihop. Allt i namn av inbesparingarnas och effektiveringens heliga ko.

Tidigare i år flyttades ansvarsområden inom bildnings-, grundtrygghets- och kulturnämnderna om för att skapa den nya nämnden med det välklingande namnet "Nämnden för kultur- och medborgarverksamhet".

Och nu är det då dags att slå samman Miljönämnden med Tekniska nämnden. En nog så god tanke, om man inte likt jag får allergiska utslag över uttalanden i följande stil (dagens VN, intervju med tekniska direktören Sten Öhman):

"Han [Sten Öhman] talar varmt för en rationellare vardag, där vissa beslut som i dag fattas i nämnden kan avgöras av tjänstemännen."

Det är nog bra att tjänstemän i olika former sköter stadens löpande ärenden, men beslutsfattande som gäller invånarnas eventuella framtid borde nog få skötas av våra valda förtroendemän, som vi kan ge sparken i vilket val som helst. Inte av för evigt tillsatta byråkrater.

Sakta men säkert flyttas beslutsrätten i vårt land över på tjänstemän i olika valörer. Då spelar det inte längre någon som helst roll om vi röstar i val eller inte.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tjänstemannabeslut fick vi känna på i härvan kring Ekenäs BB och nu ser Ekåsen-debaclet ut att gå samma väg. Sorgligt.

Anonym sa...

Sammanslagningar i all ära men att släppa tjänstemännen helt fria är fullkomligt galet.

Snacka om bockar i örtagården!

Företagarn sa...

Håller helt med Ben, ja har röstat på en politiker int på en tjänsteman! Så inga sammanslagningar Tack!

Inga sa...

Helt rätt att slå samman nämnderna. Onödigt att betala skyhöga arvoden åt politiker som tiger som muren. Alla ni som tycker våra politiker har för litet att säga till om, gå på ett fullmäktigemöte så får ni se (höra går det inte för ingen säger något) vad våra politiker sysslar med. Mötena tar 5-10 minuter i anspråk och alla kniper käft. Vet någon av er hur många beslutsförslag våra politiker har ändrat på? Välkomna med på läktarn!

Anonym sa...

Nog är det väl ändå tjänstemannen som är sakkännare i sin sektor.Det borde ju vara så att beslutfattare mera skulle lita på tjänstemännen o deras sakkännedom,godkänna eller förkasta förslaget.Men det går ofta så till att man i sin vishet helt ändrar förslaget,sedan då det går åt fanders är det tjänstemannen som pekas ut som syndabock.

Företagarn sa...

Till "Inga", inte slipper man å höra på nämndemötena.
Nämnderna består väl av 9 pers, i fullmäktige sitter alla invalda. Det låter ganska olikt i mina ögon. Jag tror nog att det är mera snack i nämndemötena än i fullmäktige. I nämnderna sitter väl främst de som är intresserade av området i frågan, vilket borde medföra mer substans i diskussionen.

Företagarn sa...

"Nog är det väl ändå tjänstemannen som är sakkännare i sin sektor" fick mig att le. Ett skämt så här på morgonen piggar alltid upp :)

Fiskhallen är ett bra exempel på deras sakkännedom, man skulle få 90% stöd från staten, men vi får kanske 30%, om ens det. Man glömde visst å läsa de finstilta, Ha Ha! Tyckt att Ekström klaga att hallen är för liten för hans röikar.

Nej, jag vill verkligen inte att tjänstemänne får mer å sej, inte våra i alla fall!

"Besviken"

Företagarn sa...

Kom på en sak till.

Int e de bara tjänstemännen som har sakkännedom. I Miljönämnden tycks nu sitta Sahlstedt, Laiho, Helander, de har väl minst lika myki sakkännedom som tjänstemännen?

Anonym sa...

Nu bollar det,inte var väl fiskhallen något tjänstemannabeslut och var vänlig o ta reda på varifrån förslaget ursprungligen kommit.Här har nog både beredare o beslutfattare dabbat sig,ingen har lusläst reglerna.

Företagarn sa...

Det var garanterat en eller fler tjänsteman, som var med och diskuterade med staten och gjorde alla papren, avtal och kontrakt, inte är det politikerna som sköter det jobbet väl? Det är väl detta tjänstemännen gör i sitt dagliga jobb!

Anonym sa...

Det står tydligt o klart,både beredare (tjänsteman) och beslutfattare har dabbat sig.

Företagarn sa...

Angående fiskhalln är min uppfattning den att politikerna gjorde ett beslut baserat på felaktiga uppgifter, uppgifter som beredarn, tjänstemannen stod för.

Vem som föreslog att man skulle göra en fiskhall vet jag inte, men det är inget fel att komma med förslag! Förslagen antingen förkastas eller utreds och ges åt politikerna för beslut.

Anonym sa...

Klippt ur Wikipedia; En statskupp (coup d'état) är ett plötsligt och ur rådande författnings synsätt, olagligt maktövertagande i en..