fredag 10 februari 2012

Kameraövervakning

Det har under senare år blivit allt vanligare med kameraövervakning på allt fler ställen i vårt samhälle. På nästa stadsstyrelsemöte konstaterar man, som svar på en drös fullmäktigeledamöters motion gällande kameraövervakning i idrottshuset, att det ska installeras kameror "i två större skolbyggnader" nu i början på året samt senare i "två andra byggnader".

Ärendet är med det slutbehandlat, så man får förmoda att en av de andra två byggnaderna är idrottshuset.

Att det gått så långt med samhällets förfall att anläggningarna ska "skyddas" med hjälp av kameraövervakning är i och för sig redan det vansinne, men kostnaderna för det här tycker jag att är ännu värre.

Det billigaste anbudet på dessa kameror har kommit från Hangö Elektriska och går på 24.600 euro, utan moms inräknad. Beslutet att skaffa dessa är ett i dagens Hangö så litet beslut att huschefen kunnat göra det på eget bevåg.

Nu undrar jag förstås vad de riktiga kostnaderna för sådant här är. Ingår installationen av dem i priset, eller tillkommer det en lika stor summa för arbetet att få dem på plats?

Men det jag undrar ännu mera över är vem det är som tittar på det alla dessa kameror sparar? Hur går det till? Har vi en snuskgubbe som tittar på handbollsflickornas träningar, är det socialtanter i samarbete med polisen eller vad? Och hur går det här ihop med lagen om integritetsskydd?

Visst, jag är kanske övedrivet skeptisk till denna form av övervakning där en för mig helt okänd person tittar på en film där jag förekommer utan mitt godkännande. Ja, jag har kanske en överdriven oro över att vi ska övervakas allt mer. Men finns det faktiskt några som helst belägg för att detta sätt fungerar?

Senaste vecka hörde jag dataombudsmannen Reijo Aarnio på radio påminna oss om att en person som har filmats när som helst har rätt att se och till och med rätt att be om en egen kopia av materialet. Vem sköter det här, och vad blir kostnaderna?

Jag undrar om inte pengarna kunde användas till att anställa en gårdskarl, som är personligen på plats för att övervaka att allt fungerar som det ska.

Det skulle garanterat åtminstone vara trevligare.