lördag 8 maj 2010

Djur och -skydd

För 120 år sedan bildades i Hangö en djurskyddsförening, men det skrev jag om för ett år sedan. I samma tidning som ja då citerade, d.v.s. tidningen Hangö av den 8 maj 1890, finner man följande lilla notis:

- Flere huggormar har man i wår påträffat och dödat i badhusparken - en warning för föräldrar att icke låta sina barn gå barfota därstädes!

Med risk för att väcka ont blod hos djurrättsaktivister anser jag nog att huggormar står utanför djurskyddslagen.

Heidi Rosqvist i vintras meddelade att hon efter närmare 25 år slutar med sitt arbete med upphittade djur blev det problematiskt. Vart vända sig med alla dessa halvförvildade, eller halvtämjda, päls-, fjäll- och fjäderklädda varelser.

Via den så ofta omtalade sociala kanalen Facebook fick jag en inbjudan till en grupp med namnet Skeppsdal Family. En aning surfande på nätet lär mig följande, vilken kunskap jag med glädje delar med mig av:

Skeppsdal Family består av Päivi Räty och Johan Holmberg i Barösund och fr.o.m. 1.5.2010 sköter de om hittedjur inom Raseborg, Hangö och Ingå. Familjen planerar också att på sikt bygga ut vid Skeppsdal så att man kan hjälpa djurägare som åker på semester och behöver ett tillfälligt hem för husdjuren. Kontaktuppgifter: Skeppsdal family (Päivi Räty ja Johan Holmberg) Itäinen Baröntie 86, 10270 Barösund tel. 045-1110081

Och hur gick det för den tjäderhöna som spatserade omkring på gården förra veckan? Läs om det HÄR.