fredag 3 juli 2009

Explosivt flaskbyte

Två personer skadades då en gasflaska exploderade i en segelbåt i Östra hamnen i Hangö i natt.

Vid undersökningar framkom att ett par, bägge födda -82, hade för avsikt att byta kylskåpets gasflaska. Plötsligt hade gasflaskan exploderat. Båda fick brännskador och transporterades till Töölö sjukhus.

Räddningsverket uppger att den ena personen skadades allvarligt.

På grund av den pågående Regattan är det tätt med båtar i hamnen, och enligt räddningsverket var det tur i oturen att branden inte spred sig till de omkringliggande båtarna.

Simskola


I lokaltidningen "Hangö-bladet", den tidens konkurrent till tidningen "Hangö", kan vi den 2 juli 1909 läsa följande två notiser med informativ idrottshistoria:

- Simsporten. Medlemmarna i H. I. K:s simsektion voro i torsdags sammankallade till möte. Härvid beslöts att sektionens simkurser skulle vidtaga den 5 juli under ledning af en kvinnlig och två manliga lärare, och beräknas pågå under en tid af cirka 6 veckor. För ändamålet disponerar sektionen stadens allmänna simhus från kl. 10 f.m. till kl. 12 middag, då kurser för barn försiggå samt tiden efter kl. 5 e.m. då kurser för äldre personer gifvas. Afgiften för en kurs har fastställts till 3 mk. för äldre personer och 1 mk 50 p. för barn under 15 år. Rabatt beviljas såvida flera personer från samma familj deltaga i kursen, sålunda att en erlägger hel afgift de öfriga half afgift. Af lotsuppsyningsman J. Blomqvist inlämnades en lista, å hvilken ett flertal personer antecknat bidrag för bildande af en fond till simidrottens höjande å orten. Att utarbeta stadgar för fonden utsågos ingeniör F. von Christiersson och herr G. Lax. Till sektionens kassör valdes vågmästar E. Ojala.
* * *
Till Red. för Hangö Bladet Simkurser. Om måndag börja här simkurser, som anordnats på Hangö Idrottsklubbs initiativ. Det är alldeles förunderligt huru lågt simkonsten står i våra skärgårdssocknar. Man skulle tycka, att en befolkning som för sin utkomst är hänvisad till stor del till hafvet skulle allmänt hafva lärt sig en konst af hvilken den i så många fall kan blifva beroende. Så är dock ingalunda fallet. Endast en bråkdel af vår skärgårdsbefolkning är mäktig simkonsten. Många olyckshändelser och drunkningar hafva blifvit följden däraf. Med tillfredsställelse måste man anteckna, att denna på samma gång hälsosamma och nödvändiga idrott under senaste tid tagit ett betydande uppsving hos oss. Sedan simskolan i Helsingfors bragts i ett mönstergillt skick har därifrån kring hela landet utsändts simlärare, som fått intresset för simidrotten att vakna och sprida sig. Tills vidare har den undervisning som i simskolor bibragts ungdomen å olika orter närmast kommit städerna till godo. Man kan dock vara öfvertygad om, att ett allmännare intresse för simidrotten snart skall uppenbara sig öfverallt i vårt land och det skall icke dröja länge innan det skall anses som en skam att icke vara simkunnig. Då hafva simidrottens vänner nått sitt mål. Låt oss hoppas att de kurser som här i Hangö påbörjas nästa måndag skola blifva talrikt besökta och sålunda i sin mån bidraga till ett betydelsefullt resultats ernående.
Idrottsvän.