fredag 6 mars 2009

Lappvik

I mitt slösurfande snubblade jag över Lappvik's hemsidor. Konstigt att det aldrig hänt förut, de är ju intressanta och väl värda ett besök.

Här några utdrag från sidorna:

Lappvik är ett samhälle som hör till Hangö Stad och som har en egen synlig historia, en levande nutid med fungerande grundservice och med stora framtidsutsikter.

Lappvik omnämns första gången i skriftlig form, Lapuik, år 1549 i mantalsförteckningen, men byns ursprung sträcker sig till ännu tidigare skeden då byn beboddes av forntida "lappar". Man livnärde sig på fisk och villebråd som det fanns rikligt av.

Enligt förteckningen från år 1549 hörde Lappvik även då till Hangö som bestod av elva byar bland vilka kan nämnas Täktom, Sandö, Öby, Skogby, Koverhar och Lappvik. Då bodde det fem bönder med familjer i Lappvik. Deras huvudsakliga födkrok var fisket; gädda, abborre och strömming.

Om någon vet om fler intressanta sidor, berätta gärna!


Olyckshändelse

Tidningen Hangö kan den 6 mars 1893 berätta för oss om det vårdslösa beteendet bland våra körsvenner:

Olyckshändelse. Den andra dennes på eftermiddagen blef en minderårig tjänsteflicka Celia Degerlund, i tjänst hos kaptenskan Tengström, omkullslagen och öfwersprungen af en löskommen och skenande häst i hörnet wid brandkårsdepoten. Flickan erhöll till all lycka icke widare skador än några kontusioner, hwilka dock woro af den beskaffenhet att läkare måste tillkallas.

Händelsen ger oss anledning att påpeka ett missförhållande, som är allmänt rådande här i staden, nämligen att körswennerna ej begagna klockor på sina hästar, hwilket skulle i tid warna gående personer. Emellertid är det rent af lifsfarligt att wandra på gatorna, synnerligast då det nyss fallit snö, och släden löper tyst. Warnande tillrop får man också sällan höra, åtminstone ej förrän hästen är in på en.

Ledigförklarande av tjänsten som stadskamrer

Stadskamrer Leif Nordström anhåller i ett brev daterat 25.2.2009 om befrielse från tjänsten som stadskamrer på grund av pensionering från och med den 1.10.i år.

Då vår långvarige stadskamrer Nordström har ohållna semesterdagar kvar, blir han ledig från och med slutet av juli.