fredag 1 juni 2012

Staden understöder

Stadsstyrelsen ska på sitt inkommande möte diskutera hur, och vem, man understöder under sommaren. Helt lakoniskt konstaterar man att man enbart känner till Teaterträffen, EVLI-Regattan och Sea Horse Weeken.

Säkert är det så, de andra evenemangen har väl inte ansökt om bidrag. I fast övertygelse om att det är onödigt.

Men i den inledande texten i föredragningslistan finns en mening som får åtminstone mig att haja till: "Från anslaget har under gångna år Evangeliska folkhögskolan, Hangö bowlingförbund och Hangö flygfältsförening understötts med stora summor."

I ett mötesprotokoll från den femte mars 2007 läser jag att stadsstyrelsen bestämt sig för att bli medlem i ovan nämnda flygfältsförening. Om samma stad sitter som medlem i en dylik förening och helt kallt kan meddela att man understött föreningen med stora summor, då undrar jag verkligen hur "stora summor" det är frågan om.

Och om det här är etiskt riktigt, eller ens lagligt.

Teaterträffen får sina slantar från nämnden för kultur- och medborgarverksamhet och så räknas det som ekonomisk hjälp att de för sina uppträdanden får använda staden tillhöriga utrymmen. Hästveckan och de människorna får ekonomisk hjälp såtillvida att de får använda stadens utrymmen, en ekonomisk hjälp beräknad att utan moms vara värd 10.000 euro. Regattan, ja, den kostar enligt alla normala och tidigare normer mer på nerverna än i rena pengar. Vilket även konstateras med meningen; "Trafikarrangemang, städning o. dyl. under Regattaveckoslutet måste stadens tekniska och miljöverk i vilket fall som helst sköta."

I samma rättvisa andemening konstaterar man att det inte i år beviljas understöd till bowlarna. Kanske borde ordföranden i Hangö bowlingförening skicka en medlemsansökningslapp till ordföranden för stadsstyrelsen.

Så får man kanske "stora summor". Eller en möjlighet att använda stadens utrymmen, såsom parkeringsplatser och liknande.

Järnvägen

Apråpå, eller Á propos som fransmän och annat förnämt folk säger, inlägget jag gjorde gällande en tågresa häromdagen har Styrbjörn Lindberg fångat en numera sällsynt fågel på vår bangård. Texten som följer, med tillhörande bild, är således herr Lindbergs. Taget och skrivet i går.

"Två stk Czeckolino och ett gammaldags "BlåTåget" med diesellok. Har vi fått direkta vagnar som i fornstora dagar eller har det varit ministerbesök eller något annat dignitärt".


Det är inte utan att man undrar, vi är säkert många som med saknad minns de gamla vagnarna.