lördag 29 november 2008

Lilla Jul!

Lilla jul

Från Wikipedia

Lilla jul (regionalt även hänvisat till som "lillajul") (finska: pikkujoulu) firas i Finland och på Åland och inträffar varje år lördagen före första advent. Lilla jul är precis som namnet antyder en försmak av julen. Lillajulgranen är ca 1m hög och pyntas precis som den riktiga julgranen. De minsta barnen får lillajulklappar som tomtenissarna lämnat under lillajulgranen. Dessa klappar är ofta väldigt enkla. Senare i december byts lillajulgranen mot den vanliga julgranen. I skolorna sjunger man julsånger och äter pepparkakor.

Nuförtiden är det alltmer sällan som lillajul firas så grundligt i familjekretsen, men för de äldre ungdomarna innebär lilla jul allmän fest eller krogbesök, medan de vuxna ofta har firmajulfester omkring första advent. Lilla jul är dock ingen officiell helgdag i Finland, utan en vardag.


I dag - en annan dag, del 3

Tidningen Nya Pressen, nr 326. Torsdag 29 November 1883.
Fortsättning från gårdagen.

Om ångfartyget Graphics strandning skrifves till oss från Hangö den 27:e nov.:
Huru träng Hangö hamn är, har redan tidigare visat sig vid de mindre missöden, för hvilka anlöpande fartyg en och annan gång varit utsatta. Men först i går vid engelska ångfartyget Graphics haveri inne i hamnen kom detta förhållande tydligt i dagen.
Fartyget, destineradt från Hull till Hangö och lastadt med omkring 2.000 balar bomull för Tammerfors samt kaffe, järnvaror m.m. för Wiborg, Borgå m.fl. städer anlöpte Hangö middagstiden. Lots var fartyget till mötes, men kunde i anseende till den svåra sjögången icke komma ombord, hvarför fartygets befälhafvare, som flere gånger förut besökt Hangö, fortsatte färden, tätt följd af lotsbåten. Kommet in i hamnen kastade fartyget ankar och lät lotsen, som samtidigt anländt, föra en tross i land. Men vid försöket, att emot den starka vinden hala upp fartyget till lastbryggan, sprang trossen och samma otur var det med en ny i land förd tross. Fartyget råkade i drift, ankaret draggade och innan maskinen hann verka hade fartyget törnat på en i hamnen liggande klippa, Notholmen. Maskinrummet fyldes ögonblickligen med vatten och innan kort hade vatten inträngt jämväl i lastrummen. Någon fara för besättningen förefans ej. Från Reval anhölls om assistens och i morgse i dagningen syntes fyra ångfartyg närma sig Hangö. Dessa, hvilka nu ligga förtöjda i hamnen, befunnos vara bergningsbåtarne Neptun, Eol, Neva och Wolga.
Någon uppgörelse om bergningen har ännu icke blivit träffad och ej heller har, i anseende till sjögången, någom undrsökning om skadorna i Graphics botten kunnat genom dykare vidtagas. Men då såväl vindens styrka som vågsvallet under förmiddagens förlopp småningom aftagit, torde fartyg och last kunna bergas.


------

Otrolig avslutning följer i morgon.

Årets Hangöföretagare

Årets företagare i Hangö är vald. Priset går i år till Tarvo "Osku" Merikanto på TB.

Han har i tjugo års tid skött Teboils servicestation i Hangö och innan dess servicestationen i Lappvik i fem år.

Merikanto utsågs av Hangö företagarförenings styrelse på basen av förslag från företagarna.

- Visst är det fint att bli ihågkommen, säger han då han lyckönskas av företagarnas representant Anne Poutiainen.