måndag 27 juli 2009

Vetenskap

Tidningen "Hangö" kan den 27 juli 1905 komma med följande upplysande rapport:

- SPIRITUOSA OCH VÅRA NÄSOR. En dansk läkare, d:r Engelbreth i Köpenhamn utger för närvarande ett större verk, som behandlar hudsjukdomarna. Till dessa hänför bland annat den röda näsan.

Orsakerna till att näsan blir röd, säger han, äro mångahanda. Öfverdrifvet begagnande af spirituosa kan vara orsaken, men det vore i hög grad oriktigt att härför sluta till, att alla som har röd näsa dricka för mycket spirituosa.

Det är en gammal kvickhet, att när man druckit så mycket att näsan rodnat, kan man få bort det röda med att dricka, tills näsan blir blå.

Men efter hvad hr Engelbreth upplyser, är det icke kvantiteten, utan snarare kvaliteten av spirituosan, som bestämmer näsans kulör.

Brännvinet t.ex. ger en glatt, mörkblå och spetsig näsa.

Bayerskt öl har äran af den blåröda, svullna, knottriga potatisnäsan.

Vin skapar den s.k. burgundernäsan, den där röda med tjocka knutar.

D:r Engelbreth anbefaller härefter som medel mot röda näsor, orsakade af spirituosa, total afhållsamhet och långvarig mjölkdiet.

Årets sjusovare


Årets sjusovare, som ju alltid försöks hållas hemlig, var den i Esbo bosatte grafikern och författaren Matti Remes. Brist på lokala förmågår även här, således.

Förutom de sex deckare med Ruben Waara i huvudrollen, som ju alla utspelar sig i Hangö, har Remes på senare tid utmärkt sig som initiativtagare till att göra Hangö till en cykelstad samt att han vill bygga en simhall i NASA-stil på drottningberg.

Den senaste i serien deckare han skrivit heter på finska "Sukellus" (Dykning), mig veterligen ännu inte översatt till svenska (?), och det var väl fint att han då fick ta sig ett dopp i Casinoparkens fontän.