måndag 27 juli 2009

Vetenskap

Tidningen "Hangö" kan den 27 juli 1905 komma med följande upplysande rapport:

- SPIRITUOSA OCH VÅRA NÄSOR. En dansk läkare, d:r Engelbreth i Köpenhamn utger för närvarande ett större verk, som behandlar hudsjukdomarna. Till dessa hänför bland annat den röda näsan.

Orsakerna till att näsan blir röd, säger han, äro mångahanda. Öfverdrifvet begagnande af spirituosa kan vara orsaken, men det vore i hög grad oriktigt att härför sluta till, att alla som har röd näsa dricka för mycket spirituosa.

Det är en gammal kvickhet, att när man druckit så mycket att näsan rodnat, kan man få bort det röda med att dricka, tills näsan blir blå.

Men efter hvad hr Engelbreth upplyser, är det icke kvantiteten, utan snarare kvaliteten av spirituosan, som bestämmer näsans kulör.

Brännvinet t.ex. ger en glatt, mörkblå och spetsig näsa.

Bayerskt öl har äran af den blåröda, svullna, knottriga potatisnäsan.

Vin skapar den s.k. burgundernäsan, den där röda med tjocka knutar.

D:r Engelbreth anbefaller härefter som medel mot röda näsor, orsakade af spirituosa, total afhållsamhet och långvarig mjölkdiet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag antar att samma bot gäller vid sk portvinstå?