onsdag 29 april 2009

Bilburen kiteåkare

Två män från Ekenäs blev i lördags påkörda av en Hangöbo vid Vedagrundet i Hangö, rapporterar Svenska Yle.

Mannen i bilen, en så kallad kiteåkare, är från Hangö och född 1977. Han körde längs en privat väg som leder från Täktomvägen till Vedagrundets strand.

De två Ekenäsborna, födda 1940 och 1970, har sommarstuga där och de gick inte ur vägen för Hangöbon som till sist körde så att han törnade till männen med bilen.

Kriminalöverkonstapel Juha-Pekka Vuorinen vid Hangöpolisen säger att ingen av parterna har hörts, men att de två Ekenäsborna har gjort en brottsanmälan. De upplevde också att Hangöbon också i övrigt uppträdde hotfullt mot dem. Enligt anmälan har en av Ekenäsborna skadats och uppsökt läkare.

Hufvudstadsbladet skriver på sin hemsida att Hangöbon på sin chattsida anser att det var han som blev misshandlad av Ekenäsborna.

I botten ligger en djup konflikt där kiteåkarna säger sig ha rätt till stranden genom allemansrätten. Stranden är dock privatägd av Täktom samfällighet, och handgripligheter har skett tidigare. Polisen utreder fortfarande en anmälan gällande lindrig misshandel den 16 juli i fjol. Då ska en kiteåkare ha skadats av två män som bor i närheten.

Pentti Russinkaka & Lata Ankorna


Barnkonsert ordnas det i dag i Hagaparks Skola (Hankomniemen yläaste ja lukio) på svenska kl 19.15 och på finska kl 18.00 barn 5€, vuxna fritt inträde.

Pentti Russinkakas skiva Månskensschottis, en skiva för barn, har nyligen utkommit och den kan man höra godbitar av på internetadressen: http://www.huti.fi/schottis.html

Låter riktigt skoj, i synnerhet om man har några promille i kroppen. Naturligtvis inget att rekommendera då man umgås med barn.

Sjötrafiken begränsas

Sjötrafiken begränsas på sex områden i Nyland

Nylands miljöcentral har fattat sex nya beslut som gäller begränsningar i sjötrafiken. Begränsningarna träder i kraft i maj. I besluten fastställs bl.a. hastighetsbegränsningar med vars hjälp man försöker öka säkerheten i sjötrafiken samt skydda miljön och naturen t.ex. från det slitage som svallvågorna orsakar. Begränsningar har också fastställts för att trygga användningen av vattenområden för rekreation.

Hangö, Ekholms sund

I sundet mellan Bengtsår och Ekholmen i Hangör har utfärdats en hastighetsbegränsning på 10 km/h. Framställan om begränsningen gjordes av en grupp bestående av flera privatpersoner som upplevde att farkoster som rör sig med hög hastighet förorsakar farliga situationer på den aktuella platsen. Ekholms sund är smalt och grunt och sikten dålig när man närmar sig sundet. Miljöcentralen ansåg att begränsningen är nödvändig för att öka säkerheten för dem som rör sig på vattnet och dem som bor på stränderna samt för att skydda naturen, den övriga miljön och användningen av området för rekreation. Begränsningen träder i kraft 1.5.2009.

De övriga begränsningarna och de områden som berörs kan ni hitta på Nylands miljöcentrals hemsidor.

Som en liten påminnelse för de av er som har svårt med knop versus km/h: 1 km/h ska divideras med 1,852 för att få fram en knop. 10 km/h motsvarar således i runda tal 5,4 knop.

1 knop = 1,852 km/h.