onsdag 29 april 2009

Bilburen kiteåkare

Två män från Ekenäs blev i lördags påkörda av en Hangöbo vid Vedagrundet i Hangö, rapporterar Svenska Yle.

Mannen i bilen, en så kallad kiteåkare, är från Hangö och född 1977. Han körde längs en privat väg som leder från Täktomvägen till Vedagrundets strand.

De två Ekenäsborna, födda 1940 och 1970, har sommarstuga där och de gick inte ur vägen för Hangöbon som till sist körde så att han törnade till männen med bilen.

Kriminalöverkonstapel Juha-Pekka Vuorinen vid Hangöpolisen säger att ingen av parterna har hörts, men att de två Ekenäsborna har gjort en brottsanmälan. De upplevde också att Hangöbon också i övrigt uppträdde hotfullt mot dem. Enligt anmälan har en av Ekenäsborna skadats och uppsökt läkare.

Hufvudstadsbladet skriver på sin hemsida att Hangöbon på sin chattsida anser att det var han som blev misshandlad av Ekenäsborna.

I botten ligger en djup konflikt där kiteåkarna säger sig ha rätt till stranden genom allemansrätten. Stranden är dock privatägd av Täktom samfällighet, och handgripligheter har skett tidigare. Polisen utreder fortfarande en anmälan gällande lindrig misshandel den 16 juli i fjol. Då ska en kiteåkare ha skadats av två män som bor i närheten.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Svårt fall.

Så här skrev HBL tidigare i år:

//Fakta om lagar kring Drakförbud

:: Lagen om konsumenttjänsters säkerhet gör samfälligheten ansvarig för säkerheten. Det ger den möjlighet att förbjuda drakar inom det område som är reserverat för bad.
:: Det ska vara begränsat med staket och bojar. Där är hundar förbjudna, liksom motorbåtar. Dessutom ska det skyltas att området är allmän badplats. Miljönämndens beslut ska nämnas, liksom kontaktuppgifter till samfälligheten.
:: Allemansrätten styrs av många lagar. Naturvårdslagen förbjuder felaktiga skyltar, brottsbalken förbjuder att på felaktig grund begränsa allemansrätten och kommunallagen ger rätt att överklaga besluten. Vattenlagen gäller inte drakar.
:: Tolkningen är oklar på flera sätt: ska drakarna vara tillåtna kvällstid, ska de vara tillåtna (och badgäster förbjudna) under dagar med kraftig vind? Är stranden tillräckligt stor för både badgäster och drakar? Ifall någon polisanmäler förbudet kan tingsrätten bli den som avgör.

Källa: Justitieministeriet
//

Anonym sa...

Inte alls ett svårt fall. Man får INTE köra över folk, oberoende om de är blåsta eller inte.

I ekenäs rubricerades det som mordförsök i förra veckan. Visserligen var då offret en polis...

Anonym sa...

Anonym 2:

Självklart får man inte det, jag ville dra fram sakfrågan som ju trots allt är grunden till trätorna.

Svårt fall då.

/Anonym 1

barajag sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Åh guuud va nyfiken jag blev! Men här blir jag sittande i min strut för det var antagligen ett mycket opassande inlägg?

Anonym 3