måndag 5 mars 2012

Skapa ditt eget Finland

Kommunutredningen har beskyllts för att vara toppstyrd, säger HBL i sitt gårdagliga nummer, och ger oss en virtuell möjlighet att slå samman kommuner enligt eget tycke. Inte vet jag om man på det här sättet vill inbilla oss att vi är delaktiga i det demokratiska samhället, eller om man bara vill lura oss till att tro på vad politikerna säger.

Jens Finnäs har skapat en ganska intressant interaktiv kommunkarta, där man kan klicka ihop sig med någon annan kommun i det såkallade svenskfinland. För oss här i Hangö är det ett ganska ointressant spel, då de realistiska valmöjligheterna är lika med noll, men som ett tankeexperiment är det rätt roligt... Vi kunde klicka ihop oss med exempelvis Pedersöre, på det sättet får vi en aningen lägre skatteprocent och fler svenskspråkiga i kommunen. Synd om Pedersöreborna, förstås, då de hamnar att komma hit för att få sjukvård.

Nej. Tanken som slog mig häromveckan är nog bättre. Eftersom det klart och tydligt verkar vara så att det enda sättet för kommunerna numera att få statliga pengar är att ta emot flyktingar, och läget i de drabbade zonerna verkar vara allt annant än på bättringsvägen, kanske vi kunde slå ihop Burma med Hangö?

På det sättet kunde Burmeserna stanna hemmma, där de trots allt trivs bäst, vi får ett befolkningsunderlag som med råge motsvarar regeringens krav och alla är glada och nöjda.

Förutom då vi Finlandssvenskar, förstås. Men när fan har vi varit nöjda med något?