torsdag 22 mars 2012

Dagens tidning

En varje vecka återkommande ritual, så här på torsdag, är att klä på sig ytterkläder och traska iväg någonstans för att införskaffa veckans version av Hangötidningen.

Ofta känns det, då jag bläddrat igenom den, onödigt. I synnerhet sådana gånger då den borde ha delats ut gratis till alla hushåll och jag betalat för den. Var det inte förresten en sådan utdelning inbokad till i dag?

I dag kan jag till min stor glädje till alla delar hålla med tidningens ledarskribent, redaktionschefen Mikael Heinrichs, som skriver om framtidens närdemokrati. Eller snarare frånvaron av den. Ett läsvärt ställningstagande som gör min motionstur värd besväret.

En annan läsvärd grej, skriven av samma redaktör, var artikeln om deltidsbrandmännen. Jag läser i den ett uttalande av brandmästare Toni Pyökäri, där han säger att FBK-arna inte längre är verksamma och numera ersatta av dessa deltidsbrandmän.

Kan det här verkligen stämma? Och i så fall; Varför?

Den frivilliga brandkåren har som en verksam enhet en lång och gedigen historia, betydligt längre än det som numera kallas räddningsverket, och den kunskapsbasen är det ju synd att slopa.

Dessutom har jag för mig att det har varit roligt för ungarna att lära sig både det ena och det andra, till en överkomlig kostnad för kommun och stat, ungefär som de utdöende scouterna.

Förhoppningsvis har Pyökäri endera blivit missförstådd eller felciterad. Inte tror jag några deltidsbrandmän kan ersätta FBK.