tisdag 16 juni 2009

En intressant nollundersökning

Så kallade nollundersökningar är alltid intressanta. Här ett exempel.

Länsstyrelsen i Södra Finlands län har undersökt hur mycket jämförpriserna på livsmedel varierar mellan olika förpackningsstorlekar. Små förpackningar har oftast ett högre jämförpris. Ibland kan förhållandet dock vara det omvända, och därför lönar det sig inte alltid att välja den största förpackningsstorleken om man vill spara pengar.

Vem sjutton kunde ha trott det? En snabbjämförelse på krogarna berättar samma sak; i bland är en stor öl billigare på en plats än vad den lilla ölen är på krogen bredvid.

Sådana här kostsamma undersökningar är, förutom dyra och tröttande, onödiga. Tror länsstyrelsen att vi är efterblivna? Vad vi, vanliga konsumenter, ofta betalar för är service. Ett område vi borde ha kunskap och orsak att skärpa oss inom.

Som avslutning delar jag med glädje av mig ett citat ur samma rapport:

"För de flesta produkter verkar förpackningarnas priser inte följa någon tydlig, enhetlig linje. För livsmedel är jämförpriset på en större förpackning oftast lägre än på en mindre förpackning, men i en del affärer kan det vara tvärtom. Också för ett och samma livsmedel kan prisskillnaderna mellan förpackningarna variera från affär till affär från några procent till flera tiotals procent."

Aj fan!

Resultaten av länsstyrelsen undersökning, inklusive prisjämförelser går att läsa HÄR.


Tekniska nämnden

På tekniska nämndens möte i morgon kommer man till följd av de sparåtgärder som stadsstyrelsen har fattat beslut om, att konstatera att delar av tekniska och miljöverket blir tvungna att vara stängda i juli åtminstone tidvis. Detta betyder att beredningen av ärenden kommer att bli haltande under denna tid.

Som en direkt följd av detta föreslås det att tekniska nämnden skulle annullera sitt möte i augusti. I juli hålls som normalt inget möte.

Detta beslut innebär att följande möte på den tekniska sidan hålls först i september. Förhoppningsvis kommer det här inte att leda till problem för oss "vanliga" människor.

På samma möte kommer också en del tjänsteinnehavarbeslut att meddelas. Bl.a. följande:

- Kontroll av grundvattnet vid Täktom jordavstjälpningsplats, Stormossens avstjälpningsplats och Stormossens komposteringsanläggning utförs av Golder Associates Oy
- Hyrning av WC-baracker under midsommar och Regatta-veckoslutet av Martti Poutiainen Oy samt hyrning av avfallskärl för midsommar- och Regattaveckosluten av Lassila Tikanoja Oyj
- Tillståndsansökan beviljad för att arrangera arkeologiska undersökningar bredvid Barnens Park av Helsingfors universitet och Museiverket
- Försäljningsplatser under midsommaren och Hangö Regatta till Hanko Tourist Business Oy Ab
- Uppgörande av ansökan om miljötillstånd för fiskförädlingshallen Länsi-Uudenmaan Vesi ja ympäristö ry
- Tillstånd att utplacera ett tillfälligt skydd i Östra hamnen vid Roxx och HSF Hangon Meripelastajat ry

m.m. m.m.

Listan i sin helhet går att se HÄR.