onsdag 22 april 2009

Så kan de gå.

Var vänliga observera punkten i ovanstående rubrik.

I januari, eller februari, eller när det nu var (kallt var det åtminstone) bestämde jag mig för att sluta med "Hangö Chicago" inläggen. Det var i samma veva som det trillade bilor över de som förflyttar lasten från bilbåtarna. De av er som inte vet vad en bila är, kan slå upp det i en uppslagsbok. Sådan finns att tillgå på biblioteket.

En helt och hållet personlig åsikt från min sida, jag som skriver bloggen (Ben), var, och är fortfarande, att har man endast dåliga nyheter att komma med kan man vara tyst.

Men.

De mejl jag fick, mestadels av icke hangöbor, då jag slutade berätta om diverse tontterier som förekommer bland våra lokala medborgare visade att sådana inlägg till min stora förvåning var efterlängtade... Sökta efter. Jag försökte uppväga bristen på dåligt uppförande med tontterier som gjordes förr - Sådär för hundra år sedan. För att ge perspektiv. Men no va' de' kokko de'.

Nåjokanske. Och Nej. Och så ett Ja - Med ett eventuellt kanske i något skede; Jag återgår till att återge mina medvarelsers, de så kallade medborgarnas, tontterier. Men på ett annat sätt:

Bilrispartontten i har varit i farten igen.

Senaste måndag mellan klockan 14.30 och 16.30 rispades en bils framfönster på parkeringen vid Fyra Vindarnas hus. Enligt Hangöpolisen hade bilen rispats på samma sätt som flera andra bilar under de senaste två åren i Hangö. Denna dorvel blir fast, förr eller senare. Inget hotfullt i den meningen. Polisen "tror sig ha aningar om" kommer att leda till straff åt fel människor, som vanligt.

Ekenäsbo misstänks för krock i Hangö.
En man från Ekenäs född 1988 misstänks för en krock i Hangö på natten mellan måndag och tisdag trots att polisen inte ännu har talat med mannen. Heh.
Det var på Halmstadsgatan som mannen misstänks ha krockat med en parkerad bil så våldsamt att den parkerade bilen skuffades framåt en hel billängd.
Efter krocken körde chauffören iväg med sin ordentligt tillknycklade bil, men lämnade sedan bilen en bit ifrån olycksplatsen och flydde därifrån.
Bilen var inte besiktad och skatten var inte heller betald.

Men: Får man ta hynden med sig in i himlen? Han e' snäll, å skatten e' betald!

Polisen i Hangö tog fast fem personer som bröt sig in i en livsmedelsaffär i Hangö centrum senaste natt. Bland annat stals cigaretter och alkoholhaltiga drycker till ett värde av några hundra euro. Hangöpolisen har fått tag i en del av bytet. Får man be om att få del i resten? Int för att dom väl ens stal dom om dom blev fast?

Och:

Häromdan stal en ung man några flaskor på Alko i Hangö. Respekt.

Och:

Fyllon bultar varandra gula och blå, folk bultar varandra i andra färger...

Men:

Mitt påstående är; Många av dessa problem beror på att vi är för snälla. Sluta klema med alla dessa underåriga, missförstådda, vandaliserande pisshyvvon.

Jag propagerar INTE för användandet av upphittade bobollsträn, men en ordentlig uppfostran av ifrågavarande personers föräldrar kanske vore på sin plats.

Dessutom. Om någon saknar bobollsträn, jag har av dem. Rentvättade.

Gymnastikbyggnad


Den 22 april 1894 kunde vi i lokalbladet Hangö läsa följande korta notis:

Hangö wattenkuranstalt. I dagarna har grunden blifwit lagd till den nya gymnastikbyggnaden, som kommer att uti badhusparken uppföras för badanstaltens räkning.

Själfwa byggnaden, som förfärdigats i Helsingfors, skall i dessa dagar hitsändas, hwarefter arbetet med densammas hopsättning onedelbart påbörjas. Som bekant skall gymnastikbyggnaden wara komplett färdig till den 15 juni innewarande år.

Fotbollsdags

Årets fotbollspremiär för Hickens representationslag blir det i kväll på Rukki Arena. Då kommer VJS (Vantaan Jalkapalloseura) på besök, förhoppningsvis för att inleda sin serie med en förlust.

FC HIK har i år tre nya spelare från Ekenäs: Daniel Westerlund, Johan Estlander och Jonas Sjöblom. Två spelare gör come back: Jani Sallinen och målvakten Mikko Känkänen.

18.30 på Rukki Arena, således.

Däremot kan vi konstatera att ett av sommarens omtyckta evenemang, Beach-fotis turneringen vid Casino, inte kommer att arrangeras i år.

Dryga 40 lag hade redan hunnit anmäla sig till årets benbrytarföreställning, innan FC HIK fick besked från Finlands Bollförbund att bollplanerna inte hyrs ut.


Förnyande av flygfältsavtal

Hangö Flygklubb ja Hangö Flygfältsförening har anhållit om att få överföra arrenderätten och flygfältstillstånden till Hangö Flygfältsförening.

Underhandlingar har förts om avtalets innehåll och villkor. Syftet är att området arrenderas för tio år mot ett 2 500 euros årsarrende. För arrendatorerna kvarstår fortfarande skyldigheten att upprätthålla Hangö Flygfält (EFHN) med stöd av luftfarts- och övriga myndigheters beslut. Avtalet möjliggör ytterligare utveckling av fältet.

Sommaren 2008 lämnades till staden en adress i vilken man motsätter sig verksamheten med fallskärmshopp speciellt med anledning av därmed föranledda buller och å andra sidan med anledning av campingplatsanvändningen. Adressen är undertecknad av 406 personer av vilka 374 personer motsatte sig campingplatsen.

Staden har 15.11.1972 utan vederlag arrenderat flygfältet i Täktom till Hangö Flygklubb - Hangon Lentokerho ry. Under åren 1980, 1986 och 1990 har till avtalet fogats tilläggsområden vilka staden har införskaffat på området. Årsarrendet har utgjort 100 mark sedan 1990.

Hangö Flygklubb rf är grundad 1945 samt år 1960 registrerad förening som har som uppgift att befrämja samt väcka intresse gentemot flygning på Hangö udd. Klubben har cirka 30 medlemmar och är medlem i Finlands Flygförbund rf.