måndag 5 november 2012

Skatteprocent

I kväll ska då stadsstyrelsen ta ställning till den kommande inkomstskatteprocenten. I det förberedande förslaget föreslår man att den nuvarande nivån på 20,75 procent ska bibehållas.

I grannstaden Raseborg har man, med hänvisning till ekonomiska behov, föreslagit en höjning till hela 22 procent. Vilket helt väntat väckt en hel del ilskna rop och kommentarer på nätet.

I nationella undersökningar och gjorda gallupar ser en majoritet av vår befolkning gärna att den skatt vi betalar till staten stiger en aning, så framt vi får behålla den servicenivå vi nu har. Det här har snart sagt alla instanser slagit fast i undersökningar bekostade med skattepengar.

Det här sättet att tänka, att vi gärna betalar mer till staten men blir förbannade om kommunen behöver mera, anser jag vara minst sagt konstigt. För att inte säga snudd på vansinningt.

I dagens Finland är det kommunerna som står för merparten av den närservice som vi i vårt dagliga liv så högt skattar. Nog vore det väl logiskt att man med glädje betalade en liten slant extra i året till kommunen, än att man bekostar något vansinnesprojekt som sjabblas bort av staten?

Pengar som går direkt till grundtrygghet, trafiksäkerhet och ett förskönande av vår närmiljö.

Men, gott folk. Vi i Finland lider av en obotlig auktoritetsskräck. Det är betydligt lägre tröskel att opponera sig mot de beslut som görs på lokal nivå, än att hoppa på de halvgudar som styr och ställer över våra miljardbelopp på riksnivå.

9 kommentarer:

Ulf "Putte" Lindström sa...

Ben du har så (banne mej)rätt i vad du säger även i denna fråga.Få se vad STS säger i kväll.

Skattebetalare sa...

Om någon tillfrågar mig om jag är villig att betala litet mera skatt för att behålla servicen menar jag nog att det är ok vad gäller kommunalskatt - har mycket svårare att tänka mig något så diffust såsom de skatteinkomster som via statsmakten kanaliseras tillbaks till kommunerna. Så - kommunalskatten är nog det viktigaste.

Anonym sa...

Tja. Personligen, som invånare i Hangö, börjar jag bli förbannad på att fortsätta betala lika mycket skatt när all service bara försvinner. Skatteprocenten i Hangö borde sänkas, när man ändå t.ex tvingas till privata läkare för att servicen i hälsostationen är vad den är. Polisen, skattebyrån, arbetskraftsbyrån, mm. mm. Vad betalar jag för i dagens läge? För mig är det mindre och mindre klart.

Inga sa...

Betalar gärna kommunalskatt om vi får ordentlig service. Men till staten har jag inget intresse av att betala, då vi inte heller får något för den, dessutom förs all statlig service härifrån.

Anonym sa...

Här är igen en som flyttar från Hangö. När en del kommuner inte kan hålla kostnaderna på rimlig nivå så kan man rösta med fötterna. Snart finns det bara pensionärer och arbetslösa i denna stad. Den som säger att vi har bra service i hangö har inte varit härifrån på en lång tid. Servicen på helsovårdscentralen är inte för arbetande mäniskor. Här hamnat man varje gång gå till privata efter man försökt få tid till läkare. Det skulle inte bli sämre ifall vi fusionerar med Raseborg för sämre servis finns ej. Kommunala skatten börjar vara så stor beroende var du är skriven så skiljer skatten med 5 % det betyder 400 €/mån för mig. Med den summan får man gå många gånger hos privata lekare utan att behöva vänta.

Bernt F. sa...

Det är inte enbart kommunalskatten man skall stirra på...

2011 var kommunalskatteprocenten i detta land i medeltal 19%, den högsta 21,5% och i Hangö 20,75%.

Om man vill ha lägre skatteprocent är man tvungen att flytta till Salo, (18,75%, men man kan anta att den stiger då Nokia sagt upp en hel del i trakten) Kyrkslätt (19%) eller Lojo (19,5%). Vill man ha ännu lägre skatteprocent kan man välja bland t.ex. Esbo (17,75%), Grankulla (16,5%) och Helsingfors (18,5%).

Alltid är inte gräset grönare på den andra sidan, fastän det så kan se ut vid första anblicken. Jag har själv bott i H:fors, Esbo och Kyrkslätt och fastän skatteprocenten där är lägre, så är hyrorna betydligt högre, vilket gör att det inte är billigare att bo där (om man inte vill på på de mest ökända platserna). Överlag är det mycket som är dyrare i H:fors trakten; om man t.ex. lyckas skaffa sig en tomt så kostar den skjortan och byggandet blir betydligt dyrare än i Hangö. Entreprenörernas offerter är ofta mångdubbla än de man får i Hangö.

Polisen, skattebyrån... betalas av staten och inte av kommunen. Hälsovårdsservicen skulle vara den samma (i längden troligtvis sämre) fastän vi slogs ihop med Raseborg, för inget av servicen skulle flytta till Hangö och resan till Ekenäs är fortfarande den samma.

Bernt F. sa...

... bo på ... (skulle det vara)

Anonym sa...

Inte behöver man flytta personligt man ändrar adress till sin andra bostad.

Benccu sa...

Läser lite sent men det är bedrövlig då personer inte kan hålla reda på varifrån statens inrättningars pengar kommer och vad kommunalskatt underhåller.Den är ju för driften av staden,skit i poliser o skattebyråer det det hör till riksdagsvalet.