torsdag 18 oktober 2012

Rondellhysteri

Dagens VN berättar om ännu en eventuell kommande rondell i Hangö. Tidigare har det pratats om flertalet olika rondeller längs Esplanaden uppifrån Hangö Norra till frihamnen, plus några platser till. Nu planeras det en rondell där Bromarvsgatan och Lotsgatan mynnar ut på Hangöbyvägen.

Tanken är att rondellen ska förbättra, och närmast då trygga, skolvägen för de som går i Hangöbyskolan.

Naturligtvis är det rätt och riktigt att tänka på skolbarnen, men är nu det här verkligen rätt sätt? Det beräknade priset, på denna i mitt tycke helt onödiga rondell, är ungefär 200.000 euro. Vore det inte bättre att försöka göra någonting åt korsningen Kapellhamnsvägen - Hangöbyvägen, som dessutom ligger närmare skolan.

Nåja, det är ännu så länge enbart planer och chefen på tekniska verket Jukka Takala, som även han har inbesparingskrav hängande över sig, säger också att man nu får se om pengarna räcker till.

8 kommentarer:

Anonym sa...

inte kostar rondellen 200 000 euro, hela Hangöbyvägens gatuförbättring kostar 300 000 euro.

Anonym sa...

rondellen i korsningen Korsmansgatan-Berggatan kostade 700000 euroa. Staden tycks ha pengar för sådant här?

Ulf Putte Lindström sa...

Det är ett som är säkert att det inte fins pengar RONDLAR varken hit eller dit.Hangöbyvägens "rutna avlopp och vattenledningar måste bytas det förutsätter nog ingen rondel.
Ulf"Putte"Lindström (64)

Anonym sa...

Jag har för mig att det är en EU-regel och därmed måste man bygga kosta vad det kosta vill.

Men visst lugnar rondeller ner tempot.

Anonym sa...

Jag har säkert köpt dagens VN med "fel" text...för i den jag köpte står det att man kan köra över "rondellen" utan problem förutom om man har en bil med spoiler, dvs en ganska låg bil. Det är inte tänkt att bli en traditionell rondell utan en liten rund upphöjning i korsningen. Kanske jag har förstått fel .... ritningarna finns på stadens hemsidor.

Anonym sa...

Men inte skall väl rondellen vara 300 m.Från skolan ? Farten är ju uppe i 100 igen vid skolan....

Benccu sa...

Kommer man körande längs Bromarvsgatan mot Hangöbyvägen och skall till Lotsgatan gör ju korsningen ett "hack" på ca 20m. Kanske det är det man vill åtgärda. Har ett barnbarn på första klassen i hangöbyskolan och då man fört eller varit efter honom så ser man ju lite annorlunda på trafiken. Av någon konstig anledning är Hangöbyvägen en riktig formulagata.

Stefan N sa...

Inte är det ju enbart en rondell som planeras, det är ju också upphöjda gatukorsningar. För 5-6 år sedan sanerades rören på Hangöbyvägen mellan Lindvägen och Skepparegatan, nya regnvattenbrunnar (infallsbrunnar) lades i varje hörn av korsningarna, om korsningarna nu höjs upp så finns nog dessa brunnar garanterat på fel plats + att det behövs 1 brunn på vardera sidan av vägen före upphöjningen och åt alla håll så det bli 8 brunnar istället för nuvarande 4st. Så det blir att gräva lite i gatorna igen. Och varför ska Östergårdsgatan stängas för fordonstrafik? Gunnarsgatan är väl ett exempel på otrolig trafikplanering, enligt mitt tycke farligare nu än tidigare, och då är inte alla planeringar genomförda ännu. Men det är ju de som godkänner såna här planeringar som är mera "dumma" än de som planerar.