fredag 8 maj 2009

Bildningsnämndens inpesparingar

Skolorna i Hangö ska spara 50,000 euro, det bestämde bildningsnämnden på sitt möte i går kväll som en del av stadens sparkrav. Så där till att börja med.

I första hand går ju den här gången sparkraven ut över den idrottsliga och den kulturella utbildningen. Lägerskolor, som redan från tidigare till stor del har skötts med insamlade medel, teaterresor, museiresor o.s.v. Allt ska bort.

På gårdagens HT skriver Per Sarén att lärarförbundets ordförande Dan Johansson uppmanar permitterade lärare att totalt strunta i hur det går i skolorna, och låta staden ta sitt ansvar. Helt rätt och riktigt, så gör även permitterade inom andra områden. Likväl är första tanken förfärande. Jag ser redan framför mig konsekvenserna av detta; slumområden, analfabetism och ökat våld i skolorna.

Hur kommer det sig att det höjs ett ramaskri om lärarna vill strejka, men nu går det att permittera dem utan vidare?

Vore det kanske aktuellt att återuppliva diskussionen gällande storföretag som sponsorer i skolorna igen? Om varken kommunerna eller staten ser sig ha råd att utbilda våra unga, är jag fast övertygad om att företagen fortfarande vill ha läs- och skrivkunnig arbetskraft.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som om lärarna är gudar, om de är permitterade så går barnen mot fördärvet.
Om de verkligan tänkte på barnen kunde de tillåta permitteringar under sin nästan 3 månader långa semester!
Ingen solidaritet mot de övriga i Hangö Stad , skulle jag säga.

Anonym sa...

Det är i lag förbjudet att permittera lärare under lov.

Anonym sa...

... knappast förbjudet om de själva går med på det (fanns ju också detta om semesterpeng...)!!
De tänker ju på barnens bästa (tro det den som vill), eget bästa skulle jag säga.

Det finns inget som heter solidaritet innom Hangö Stad.

Anonym sa...

Lärarna kan ju spara 11 dagar till nästa år, så kommer dom upp till samma inbesparing som vi andra inom Hangö Stad gjort i år.

Lärare sa...

"Om en lärare permitteras, bör till länstyrelsen enligt lagen om grundundervisning, 41 §:en 2. momentet och gymnasielagen, 33 §:en 2. momentet meddelas såväl anordnandet av undervisning under permitteringen som en plan under densamma tiden. Meddelandet och planerna skall sändas senast 30 dagar innan permitteringen såväl som andra motsvarande arrangemang."

Om vi kanske permitterar lärarna i höst i stället?