torsdag 11 december 2008

Forcit köper en fabrik

Sprängämnestillverkaren Forcit har köpt en fabrik i Lappo, Lapuan Räjähdysainepalvelu, som brann tidigare i höstas. Lapuan Räjähdysainepalvelu hade i fjol en omsättning på 10 miljoner euro och sysselsätter 20 personer.

Köpet borde inte få några följder för Forcits verksamhet i Hangö som sysselsätter 215 personer, säger vd Ulf Sjöblom.

Med köpet vill Forcit stärka sin kärnverksamhet, det vill säga sprängämnestillverkning. Försäljningen av Forcits dispersionsfabrik tidigare i år tjänade samma syfte, berättar Sjöblom.

Följden av företagsköpet kan bli att ett sprängämne som i dag tillverkas på tre olika platser, i framtiden koncentreras till två ställen. Den ena av dem är troligtvis Hangö, tror Sjöblom. Inga beslut om det har ännu fattats men också om Hangö slutar producera sprängämnet ANFO, från den engelska benämningen "ammonium nitrate och fule oil" , kommer ingen att sägas upp i Hangö eftersom de få personer som sysslar med ANFO kan placeras i andra uppgifter.

Forcits köp av Lapuan Räjähdysainepalvelu syftar bortom de dåliga ekonomiska tider som nu råder. Recessionen påverkar redan i dag efterfrågan på sprängämnen, berättar Ulf Sjöblom.
Han hoppas ändå att stora byggen som västmetron och järnvägsbygget till Helsingfors-Vanda flygfält kan bli en vitamininjektion för Forcit.

Lapuan Räjähdysainepalvelu fortsätter som ett självständigt företag i Forcitkoncernen, och vd Seppo Savola fortsätter vid rodret.

Inga kommentarer: