söndag 17 maj 2009

Östra hamnens utveckling

På stadsstyrelsens möte i morgon bl.a.:

Tillsättande av arbetsgrupp för utvecklingen av Östra hamnen.

Den av tekniska nämnden föreslagna utvecklingsplaneringen sker bäst genom att tillsätta en arbetsgrupp, till vars uppgift ges definiering av småbåtsverksamhetens behov i framtiden och kartläggning av olika alternativa verksamhetsformer.

Hamnen kräver och kommer under de närmaste åren att kräva nyinvesteringar, som med beaktande av verksamhetens karaktär staden har begränsade möjligheter att satsa på. Uppenbart är att man tvingas byta till exempel alla bryggor av trä mot bryggor av pontonkonstruktion. Det är också aktuellt att öka gästbåtarnas utrymmesbehov.


Stadens driftsutgifter har för gästhamnens del huvudsakligen täckts med inkomster som erhållits från gästbåtsavgifterna. Stadens har i sin helhet svarat för investeringarna. Östra hamnen har vuxit till en av Finlands betydelsefullaste gästbåtshamnar, vars tillväxt på lång sikt fortsätter.


Arbetsgruppens uppdrag borde innefatta utvecklandet av gästhamnsverksamheten i Hangöby hamn, åtminstone till den del det gäller ett eventuellt kordineringsbehov av verksamheterna.

Arbetsgruppen ska behandla åtminstone följande frågor:

- operatör för småbåtshamnverksamheterna
- skötseln av hamnen
- utvidgning av hamnen
- investeringsbehov
- uppgörande av tidtabell

Arbetsgruppens uppgift är att före 30.9.2009 utarbeta en utvecklingsplan för Östra hamnen. I arbetet ska man beakta även utvecklingsbehovet av småbåtshamnsverksamheten i Hangöby hamn. Till arbetsgruppen utses två stadsstyrelseledamöter, tekniska nämndens ordförande, tekniska direktören och turistchefen. Arbetsgruppen berättigas höra sakkunniga. Tekniska och miljöverket tillställer arbetsgruppen sekreterare och övrig arbetskraft.

* * * **

Till medlemmar i arbetsgruppen blev följande personer valda: turistchef Marika Pulliainen, tekniska direktören Sten Öhman, tekniska nämndens ordförande Seppo Immonen, miljönämndens ordförande Yrjö Sahlstedt samt stadsstyrelsemedlemmarna Barbro Wikberg och Rolf Rönnblad.

Inga kommentarer: