måndag 3 december 2012

Utvidgningen av Östra hamnen

Angående den pågående och framtida utvidgningen av Östra hamnen har jag nåtts av en del besynnerliga rykten. Här vill jag poängtera att följande till viss del består av obekräftade uppgifter. Det är så kallat skvaller.

För att projektet ska kunna gå vidare, den del som berör muddringsarbeten och utvidgning av Östersjö Port, behöver man underteckna ett nytt hyresavtal med ifrågavarande företagare. Det har man ännu inte gjort, så arbetet - och pråmarna - står.

Företagarna på Smultrongrund ska i fortsättningen betala en hyra på 22.000 euro för det område de nu redan har, samt ungefär 8.200 i året för den del får till med utvidgningen. Efter de första i Hangö tydligen för vissa företagare obligatoriska hyresfria första fem åren, naturligtvis. Ganska billigt skulle jag påstå. Inte heller är det så dåligt med ett kontrakt som löper till år 2050.

Därtill ska det tillkomma ett ännu ospecifierat "kapitalarrende", som är avsett att fungera som någon sorts tillbakabetalning av ett lån på 600.000 som staden ska ge dessa företagare för att de över huvudtaget ska kunna delta i utbyggnaden av sitt framtida företag.

Nu vet jag ju inte riktigt hur det påstådda här ovanför stämmer, men huvuddragen lär nog vara riktiga. Det får mig att undra över varför en stad som Hangö ska göra stora inbesparingar inom alla sektorer och ta mera eget lån samtidigt som man kan "låna" ut 600.000 euro till ett ännu ospecifierat företag.

Och hur kommer det sig att jag inte läst något om det här i föredragningslistorna? Det överstiger med bred marginal gränsen för vad som kan passera som ett tjänstemannabeslut.

"Utvidgningen av Östra hamnen främjar både näringslivet, båtlivet och boendet i Hangö. Planerna skadar inte naturen och det finns inga värdefulla naturobjekt i området", har staden konstaterat. Man må nu tycka vad man vill om det påståendet, men en sak är säker; Om de ovanstående uppgifterna stämmer, så går det riktigt bra i riktlinje med den mygelmentalitet vi sedan tidigare har i staden.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Åja Putte ,ge ett svar!!

Anonym sa...

Nyfiken undrar hur det gick med utarrenderingen av stranden med cafeshappet vid tennisbanorna som det var ett jäkla liv om?

Finns det släktskap här?

Anonym sa...

Nyfiken menar antagligen Plagencafe'et. De senaste åren trevligt och mycket fint skött - en pärla för sig. = Ett lyckat val av näringsidkare.

Anonym sa...

Nyfiken tackar. Plagen var det ja. ;)

Fredrik Selin sa...

Varför i himmelens namn är alla dessa "Anonyma" rädda för att sätta ut sina namn?

Debatterna skulle bli mycket mer meningsfulla om alla skulle spela med öppna kort, speciellt då det INTE är frågan om personliga påhopp mellan de anonyma.

Anonym sa...

Herr Selin:

Jag vet inte varför det skulle vara intressant med mitt namn. Visserligen är jag född och uppvuxen tidvis i Hangö men jag tror inte någon skulle känna igen mig.

För mig är det lite fascinerande att läsa om "kotterierna" eller vad det nu är och faktiskt tillåter jag mig att ha en åsikt ibland. Kanske taget ur luften men oftast försöker jag hitta något konkret.
Och då är det roligt att få veta hur det gick?

Kan det vara så svårt att förstå?

Benccu sa...

En anonym, fascinerad tidvis Hangöbo.

Anonym sa...

Huh, skvallern tycks stämma. Nu är det på styurelselistan (med hänvisning till hemlig bilaga). Kan ngn förklara va är iden med detta.

Så länge skolorna har inte papper till proven (rutigt) ska vi inte leka med saker som de här.

MEF sa...

Till "Tidvis Hangöbo". Det går nämmligen bra att använda andra namn också. Orsaken är att det gör diskussionerna intressantare då det inte är bara Anonym som svarar till Anonym och kanske? ännu en tredje Anonym. (Namn/URL)

Cogito, ergo sum sa...

Frågan skall till Stadsfullmäktige så nog kommer det fram vad det är frågan om.

Benccu sa...

I denna sak lönar det sig inte längre att sitta och fördjupa sig i. Besvärstiden gick ut för flere månader sedan, om detta har det nog stått i pressen så det skulle varit att följa med och var man inte nöjd skulle man besvärat sig. Nu var det nog lite väl sent.

Anonym sa...

Benccu....inte har fullmäktige ännu beslutat att låna 600.000 till Östersjöport. Så besvärstiden börjar efter följande fullmäktigemöte.

Styrelsen lurar fullmäktige med att kalla detta lån till hyreskontrakt...i kontrakten hänvisas till bilaga som visas inte fullmäktige. (Läs styrelsen föredragninslista)

Va sjutton måste vi ge 600.000 till båtbryggor när allt dras ner.

INGEN NYTTA FÖR HANGÖBORNA

Benccu sa...

Det är ett helt annat ärende. Får inte fram länken men googla på "planer för östra hamnen hangö". Gå sedan till Tekniska nämnden paragraf 147 19.09.2012 utvidgning av östra--. Då klarnar det nog varför pråmarna är i hamnen. Sedan om man vill besvära sig över 600.000 ärendet, det hinner anonym nog.

Anonym sa...

Benccu, rubriken är just 600.000.-

Varför ska man låna till privata stadens pengar ??

Anonym kommer att besvärä, om jag inte får bättre svar.

Sjuka ochj skolorna ska skötas och inte båtbryggorna.

Anonym sa...

"Sjuka och ...." Titta på Dagens upplaga av VN - utförligt om hur mycket det satsas på Sjukvården i Hangö. Mest av alla !!. Ta reda på hur skolorna klarde sig i den senaste jämförelsen. = Synnerligen dåliga argument - kommunalvalet var redan i oktober - så valfläsket börjar vara skämt.

Anonym sa...

Och lärarnas timmar dras in. Högstadiet har inte rutigt papper till proven ?

Sjukhuset mistade 800.000.-

Det blir bra, mera bryggor

Anonym sa...

Som vanligt "Mera pengar på bassängbottne" ,så ha de pågott dom senaste 35 åren!!

Fredrik S sa...

MEF slår huvudet på spiken. Om man inte har lust att skylta öppet med sin åsikt är det minsta man kan göra att välja en pseudonym, som man sedan håller. Exempelvis MEF, eller Bamse, eller Mumin, eller nånting.

Anonym är så intetsägande, och då skall man inte heller räkna med att bli tagen på allvar.

Benccu sa...

Om det var riktat åt mig där den 99onde anonyma frågar varför man skall låna pengar åt privata, ja vet du, i så fall är jag helt fel person. Har aldrig blandat mig i kommunalpolitik eller ekonomi. Och tur är det när man läser anonyma insändares svammel, man vill säga så mycket men vill inte på något sätt blotta sig. Sällan som anonyma yttrar sig, ja men detta var ändå bra beslutat och gjort, Man tar enbart fasa på de negativa sakerna.

Anonym sa...

Ett jävla gnällas om dessa anonyma ,om de engång finns möjlighet att använda anonym id på bloggen så e de bara så , så käftn fast gnällare!!

Moralaren sa...

Citat från en blogg med diverse problemskribenter:

En enkel tumregel vore väl att bara inte skriva något på ett forum som man aldrig skulle kunna säga direkt till någon mellan fyra ögon .

Var Självständiga - så också i Hangö