söndag 8 februari 2009

Ändring i detaljplanen

Ändring i detaljplanen för Kyrkoparken samt kvarteren 223, 224 och 225.

Detaljplanen för kvarteren 223, 224 och 225 med angränsande park- och gatuområden samt för Kyrkoparken (2. stadsdelen i stamstaden) har fastställts 22.12.1977 och är föråldrad. I bestämmelserna som gäller byggandet i kvartersområdena beaktas inte de krav som ställs på en bebyggd miljö. I Kyrkoparken finns behov av att etablera vissa serviceformer som hänför sig till sommarsäsongen.

Det aktuella området är ett av de mest centrala i Hangö och en historiskt sett värdefull plats. Området utgör även en värdefull kulturmiljö i riksomfattande mening. Området som ska planeras omfattar en del av Badhusparkens villaområde, en av Hangö stads äldsta parker, d.v.s. Kyrkoparken, en del av Boulevarden samt Frihetsstatyn och badstranden i ändan av Boulevarden. Området hör till området för Hangö nationalstadspark, som inrättades 15.5.2008 med undantag av vissa tomter i privat ägo i bostadskvarteren. Kyrkoparken och stranden i ändan av Boulevarden har en viktig kulturhistorisk och stadsbildsmässig betydelse som ett allmänt rum för stadens invånare och turister.

I den gällande detaljplanen har pensionat Villa Tellina på tomt nr 1 i kvarter 223 och den av arkitekt Theodor Höijer planerade villan på tomt nr 2 i kvarter 225 skyddats.

Den ändringen som ska göras i detaljplanen för området är en modernisering av en del av centrumområdets och Badhusparkens detaljplaner och avsikten med planeringen är att få området skyddat i sin helhet. I samband med att ändringen i detaljplanen uppgörs granskas de byggnader som ska skyddas samt byggrätterna och detaljplanebestämmelserna. På området granskas speciellt hur nybyggnation passar in i den bebyggda miljön, exempelvis placerandet av en glasskiosk eller andra servicebyggnader på parkområde samt utvecklandet av området som ett allmänt rum.

Inga kommentarer: