tisdag 3 mars 2009

Hangö Kex

Tidningen Hangö rapporterar den 3.3.1917 om försämrade tider för Finsk-Engelska Bisquitfabriken:

Finsk-Engelska Bisquitfabriken. Över 100 personer uppsagda.

Finsk-Engelska Bisquitfabriken härstädes har av orsak som ej beror på fabrikens ledning varit tvungen att uppsäga hela personalen vid fabriken inne i staden och en del av arbetarna i den nya fabriken vid Hangö växel, inalles över 100 personer.

* * * * *

Hangö Kex och reklamsloganen ”ler som ett Hangökex” tycks vara det första finländarna tänker på när du nämner Hangö. Och det är helt naturligt, kexen har ju tillverkats i Hangö ända sedan 1910.

Företagets namn var från början Finsk-Engelska Biscuit-fabrik Ab och Nils Adolf Lindsay von Julin var verkställande direktör. Teknisk chef var britten Henry Hutton, eftersom kexfabriken var den första i sitt slag i Finland. Den nya fabriksbyggnaden byggdes 1916 bredvid järnvägen i slutet av Appelgrensvägen. I ett senare skede köptes kexfabriken av Hemming
Elfving och blev det största företaget inom sin bransch i Finland. Förutom kex tillverkade man även lakrits och andra sötsaker.

I slutet av 1920-talet kastade vännerna och samarbetspartnerna herrarna Elfving och Fazer krona och klave för att avgöra vem som skulle köpa den andres fabriker. Fazer vann.

Inga kommentarer: