onsdag 8 februari 2012

Kommunreformen

Arbetsgruppen för kommunalförvaltningens struktur har presenterat sitt förslag till hur landets nya kommuner ska se ut.

Arbetsgruppen föreslår på basis av en regional granskning att vi i framtiden ska ha 66-70 kommuner, jämfört med nuvarande över 300. Hur det här påverkar oss i Nyland framgår ur kartan nedan, saxad direkt ur rapporten.



Tanken bakom denna i mitt tycke vansinniga tvångstankebetonade idioti är att skapa "en sådan livskraftig och funktionell kommunstruktur som på ett bättre sätt än i dagsläget kunde trygga ordnandet av den grundläggande servicen och som är förenligare med människornas vardag och omgivning."

Visst, säkert. Min omgivning är nog så tryggad där den är, inte vill jag söka min tryggade omgivning i Ekenäs (Raseborg), inte. Men naturligtvis har även inbesparingarna en stor orsak i det hela, i förslaget omskrivs det till att "förstärka kommunernas ekonomi och de ekonomiska marginalerna."

Om kommunernas antal sänks fråm nuvarande närmre 350 till 70 förutspår jag en massiv stegring i arbetslösheten bland de kommunalt anställda, med ökade socialbidrag och minskade skatteintäkter som följd. Hur det här ska förstärka kommunernas - eller statens för den delen - ekonomi, ja det förstår jag inte.

Men jag påminner mig återigen om att detta enbart är ett förslag och förlitar mig till att det fortfarande finns en gnutta sunt förnuft bland våra folkinvalda.

10 kommentarer:

HenrikS sa...

Är det för att 'hålla igång' de kommunalt anställda som Hangö skall bli en liten självständig kommun?
Förra gången var det så att man inte 'ville ge Ekenäs gratis inkomster från Hamnen'. Alla sjuka i Hangö åker mer eller mindre till Raseborg (Ekenäs) när de vill ha hjälp.Här räcker inte pengarna till (inga läkare).Hamnen må utvecklas hur mycket som helst, men tillfartsvägarna till hamnen finns inte och skall inte gå genom centrum av staden. Är det riktigt att öka trafiken till en hamn med inga möjligheter att ordna trafiken. Hangö behöver hjälp på alla plan och ett ordentligt nytänkande. Alla gamla gubbar kan dra sig undan och ge plats åt yngre förmågor med ideer. Äntligen!

Anonym sa...

Menar Henrik att hamnen stänger om vi blir Raseborgare?

Anonym sa...

Raseborg hamn och alla pengar till Raseborg ,yess!!!

Äkta Hangöbo sa...

Jag har för mig att stödet i Hangö för en sammanslagning är så litet, att inte sker en sådan utan tvång och man har ju sagt att det inte sker med tvång så jag tror Henrik S. kan glömma det hela.

Anonym sa...

Snart e de Raseborg Stevedoring , och bönderna från Tenala, Pojo ,Svedja ,Snapperstock ock Kårböle har förtur på att köpa billiga Terminaltraktorer när företaget på udden körs ner och Terminalerna blir förråd för olika basprodukter från "landsbyggdn",ny färjetrafik kommer att börja mellan Skåldöö och Smörmagasine!

HenrikS sa...

Det var ju tråkigt att man inte hängde med vad kommentarena gällde.Anonym är ju en oduglig kommentator för att den är anonym.
Hamnen har visserligen betydelse. Men kan man kanske se den i ett större sammanhang. Och då kunde den bli viktig , inte endast för Hangö, men för regionen.
Men, glöm hamnen. All den andra servicen, var kommer den ifrån?

Lika anonym som Henrik S sa...

Vilken all annan service måntro Henrik syftar på? Nu har vi åtminstone en hälsocentral, med stor sannolikhet försvinner nog den då vi blir en del av Raseborg. Inte heller behöver Henrik hoppas på att det kommer pengar från regionens centrum i Ekenäs till några simhallar eller andra mer eller mindre fantasifulla projekt, bra om vi får behålla någon skola och ett bibliotek. Inte heller kommer det någon post, polis eller skattekontor till Hangö fast vi blir Raseborgare, däremot försvinner säkert FPA.

Benccu sa...

Service o service inte är det ju fråga om någon uppoffring från Raseborgs sida det är ju köpta tjänster.T.ex kretssjukhuset i Ekenäs har ju alltid varit tillgängligt för Hangöbor då något större ingrepp gjorts,men inte har någon legat gratis där,varken då,nu eller i framtiden.Vad beträffar hamnen så tycks en del vara ovetande om att hamnen inte bara betjänar en viss region utan hela landet,OCH DET I 138 ÅR.Läs lite Hangöhistoria,över vilken hamn löpte export och inport vintertid mellan 1874 och 1950 ?

Anonym sa...

de blir tll att byta gatuskyltarna igen ,de blir ju svenskmajoritet!!

Benccu sa...

Där ser ni det blir bara utgifter.Inte behöver man mera ingående fundera på komunsammanslagningen,det man beslutat på ministerienivå går alltid till fullföljelse.Så också denna gång.